Nikar ne zavrzite pomarančnih olupkov!

Sočna pomaranča je eden izmed najbolj okusnih sadežev na svetu! A poleg tega, da naše brbončice navduši s sladko-kislim okusom je tudi zdravilna saj vsebuje veliko telesu prijaznih snovi. Zdravilna in uporabna pa ni zgolj njena notranjost marveč tudi njena lupina. V nadaljevanju vam tako ponujamo razloge zakaj pomarančnega olupka nebi smeli kar zavreči. Uporaben je lahko namreč na veliko možnih načinov.


Pomarančni olupki so nadvse uporabni

Mehka in svetleča koža

Če želite, da je vaša koža še bolj sijoča in gladka uporabite notranjost pomarančnega olupka. Zunanjost lahko zavijete v gazo, z notranjostjo pa nežno zmasirate kožo na obrazu.

Znebite se insektov

Blizu odprtega okna postavite pomarančno lupino in ta bo odgnala žuželke. Aroma pomaranče namreč vsebuje snovi, ki jih komarji in ostale leteče žuželke ne prenesejo.

»Sveži« čevlji

Pomarančno lupino postavite v vaše čevlje, ker bo absorbirala neprijetne vonjave.


Čiščenje

V kozarec postavimo nekaj pomarančnih olupkov ter jih prelijemo s kisom. Nekaj tednov ga pustite počivati v hladilniku nato pa mešanico precedite in tekočino dodajte škropilnici za čiščenje tal in oken.

Osvežitev in dišava

Pomarančni olupki prinašajo svež vonj, ki ga lahko uporabite v katerem koli prostoru. Pomarančne olupke posušite v pečici in jih stresite v platneno vrečko. Več takšnih dišavnih vrečk lahko postavite v omaro ali pa v kakšen drug prostor, ki potrebuje osvežitev.

Dišeča svečka

Pomarančo razrežite na pol in vsako polovico izdolbite. V vsako nato zlijte nekaj olja, sredino olupka pa pustite štrleti iz dna (ta »nastavek« boste namreč prižgali). Ustvarili ste domačo dišečo svečko.

VEČ VSEBIN: