Ni vrtička? Ni panike!

Zadnje nekaj dni se veliko govori o urejanju vrtov in cvetličnih vrtičkov. Berete dotične članke z bolečino v srcu, saj ne posedujete nobenega koščka zemlje v bližini doma? Ni problema, obstajajo sobne rastline, ki vam bodo polepšale vsakdan.


Rastline v sobi vam bodo prinesle več kisika, pomagale pri prehladu, delovale proti stresu in bile paša za vaše oči. To pa še ni vse. Rastline so naravni filtri in ionizatorji.  Katere rastline so primerne za vaše stanovanje, se pozanimajte že pred nakupom cvetličnih lončkov.

Sobne rastline

Vprašajte se, koliko je sončna oziroma senčna soba, v katero boste postavili rastlino. Lilija in kaktus sta primerna za tiste, ki ne posedujete ekstra sončne sobe in niste pripravljeni zalivati svoje zelene oaze vsak dan. Bolj redno zalivanje in svetlejša soba deneta orhideji. Pred nakupom te cvetlice se pogovorite sami s seboj, ali ste pripravljeni skrbeti zanjo. V veliko sončno sobo postavite tudi zelišča. Pozimi bodo v vašem stanovanju uspevale ciklame, azaleje, klivije, božične zvezde.

Večna rastlina za v vaše stanovanje, v katero vam ni potrebno vlagati veliko truda, je taščin jezik. Zalivanje je skromno, lahko jo postavite kamorkoli. Podoben grmiček je fikus. Če ga boste lepo negovali, bo videti prav super. Posebna nega pa pri tej rastlini sploh ni potrebna. Potrebuje malo vlage in toplote. Zalivajte ga redno, ne postavite ga ob radiator in obveznosti se tu končajo.


Lahko si omislite tudi rezano cvetje in s šopkom rož popestrite lastno stanovanje, čeprav je veliko lepše cvetje in grmički v lončku zemlje.

Glede na to, da dajemo poudarek na čim manj obremenjujočo nego, pa na tej točki poudarimo, naj ne zalivajte preveč. Tudi preveč vode škodi. To se pozna na zgornji plasti zemlje, ki dobi obloge.

VEČ VSEBIN: