Vas muči nemiren spanec?

Skorajda ni človeka, ki se ne bi vsaj včasih spopadel z nespečnostjo. Spanje nam lahko kradejo skrbi, slabe navade, težka hrana, nekoliko redkeje pa je pomanjkanje spanca bolezensko. Odkrijmo skupaj nekaj zanimivih dejstev, ki jih je dobro poznati, da nam ne bodo kratila spanca!


Ali ste vedeli, da …

… so nočni izleti na stranišče lahko znak apneje v spanju?
Ko zaradi zapore zračnih poti med zadnjim delom žrela in sapnika prenehamo dihati, začnejo možgani pospešeno delati, da bi telesne celice ustrezno preskrbeli s kisikom. V dihalne mišice, predvsem v trebušno prepono, pošiljajo dražljaje in jih spodbujajo k delu. Povečana dejavnost mišic v prsnem košu povzroči spremembe tlaka v prsni votlini, ki jih občuti tudi srčna mišica. V odgovor na povečan tlak začnejo mišice izločati snov, ki lažno prepriča ledvice, da začnejo tvoriti seč.

… je zmanjšano zanimanje za spolnost lahko znak apneje?
Osebe, ki ponoči občasno za nekaj sekund prenehajo dihati, imajo pogoste težave s spolnostjo, ki so deloma povezane s pomanjkanjem spanja zaradi apneje v spanju. Zdravljenje apneje v spanju v tem primeru običajno prinese tudi izboljšanje težav zaradi impotence.

Nemiren spanec

… je alkohol povsem neprimerno uspavalno sredstvo?
Čeprav alkohol res povzroča zaspanost in tako osebi pomaga, da lažje zaspi, pa moti poznejše faze spanja. Nemiren spanec povzročajo prav vse vrste alkohola, tudi pivo in vino. Alkohol prav tako poslabša smrčanje in apnejo v spanju, zato ga ne smemo nikoli uporabljati kot uspavalno sredstvo.


… je nenadna budnost sredi noči, ki jo spremlja popolna ohromitev telesa, lahko znak resne motnje spanja?
Nočna ohromelost nastane, ko se možgani nenadoma prebudijo med spanjem v fazi REM (stanjem hitrega gibanja zrkel). Med normalnim REM spanjem, ko človek običajno sanja, so možgani zelo dejavni. Med to fazo spanja pošiljajo dražljaje v skeletne mišice in jih ohromijo. Edine še dejavne mišice so trebušna prepona, ki je potrebna za dihanje, in očesne mišice (od tod tudi izraz ‘hitro gibanje zrkel’). Če se možgani prebudijo pred trenutkom, ko poslani dražljaj, ki onemogoči premikanje mišic, ugasne, se oseba prebudi povsem ohromela. Ta neprijetni občutek traja nekaj sekund in nato popusti. Nočna paraliza je v večini primerov normalen pojav, obstaja pa verjetnost, da opozarja na pomanjkanje spanja, narkolepsijo ali spanje po obrokih.

… da lahko zaporna apneja v spanju prizadene osebe, ki za uravnavanje krvnega tlaka prejemajo dve ali več zdravil? Najpogostejša je pri ljudeh s čezmerno telesno težo.
Raziskave so pokazale, da bolniki z visokim krvnim tlakom, ki ga je težko nadzorovati, pogosteje trpijo za tako imenovano zaporno apnejo v spanju, najpogostejšo obliko začasnega prenehanja dihanja, ki je posledica čezmerne sprostitve mišic mehkega neba in žrela. Natančen vzrok ni znan, dokazano pa je, da se krvni tlak pri bolnikih z neodzivno hipertenzijo zmanjša ob redni uporabi dihalne maske za ohranjanje prostih dihalnih poti med spanjem.

… telesna dejavnost ali zaužiti obrok tik pred odhodom v posteljo pogosto preprečita, da bi zaspali?
Rekreacija na splošno velja za izvrsten pripomoček za zdrav in krepčilen spanec, vendar ne tik pred spanjem. Neposredno po telesni vadbi in zaužitem obroku se v telesu namreč sprosti vrsta snovi, ki so povezane z budnostjo. Najprimernejši čas za rekreacijo je v poznih popoldanskih urah, torej več ur pred odhodom v posteljo.

… je zgaga lahko znak apneje v spanju?
Osebe, ki trpijo za sindromom apneje v spanju, pogosto tožijo, da jih ponoči peče zgaga.


…da nošenje temnih sončnih očal na poti iz službe domov, v vseh vrstah vremena, pomaga zaspati osebam, ki delajo v nočnih izmenah?
Sposobnost človeka, da ostane buden ali zaspi je posledica delovanja dveh procesov v telesu. V možganih je nekakšno homeostatsko ‘stikalo, ki uravnava spanje. Takoj ko se zbudimo, se začnejo v naših možganih sproščati kemične snovi, vendar je to sproščanje pogojeno s ponovno potrebo po spanju ob koncu dneva. Menjavanje stanja budnosti in spanja imenujemo cirkadiarni ritem ali biološka ura. Temu ritmu so podrejeni telesne sposobnosti, izločanje nekaterih hormonov, telesna temperatura in seveda stanje budnosti in spanja. Z nošenjem temnih očal čez dan poskušamo prelisičiti našo biološko uro, jo upočasniti in prepričati, da je zunaj še tema. Tako nam podeli še nekaj ur spanja.

… je znak apneje v spanju tudi, kadar zaspimo med gledanjem filma ali televizije?
Osebe z apnejo v spanju se razen v obdobjih kratkih prekinitev dihanja prebujajo tudi izven teh trenutkov. Zaradi številnih nočnih prebujanj je spanec razdrobljen, posledica pa je zaspanost čez dan. Osebe z apnejo  v spanju zelo pogosto zadremajo po kosilu, med gledanjem televizije ali v gledališču, med vožnjo z avtomobilom včasih celo zaspijo pri semaforju med čakanjem na zeleno luč.

VEČ VSEBIN: