Nekaj zvijač zoper kolcanje

Kolcanje je zelo pogost pojav, za katerega pa nihče natančno ne ve, kaj ga povzroča. Celo zarodki v maternici lahko kolcajo. Določen dražilni dejavnik povzroči nenadno in nenamerno striskanje diafragme, pri čemer nastanejo krči, ki se na zunaj izrazijo kot kolcanje. Danes bomo z vami delili nekaj zvijač, kako se kolcanju postaviti po robu.


Kolcanje

Pritisnite palec ob dlan

Pritisnite palec ob dlan druge roke in pritisnite močno, kolikor lahko. Močneje kot boste pritisnili, bolje bo, saj bolečina in nelagodje odvračata pozornost osrednjega živčnega sistema in kolcanje na ta način ustavita.

Zadržite dih

Globoko zajemite sapo in zadržujte dih. Ta stara metoda dejansko deluje, saj velike količine ogljikovega dioksida v pljučih na diafragmo delujejo sproščujoče, kolcanje pa se posledično zaustavi.

Potisnite prste v ušesa

Prste potisnite v ušesa in počakajte 30 sekund, hkrati pritisnite tudi na mehki del za ušesnimi mečicami, tik pod bazo lobanje. Desetemu možganskemu živcu oz. vagusu boste na ta način poslali signal za sprostitev mišice in diafragma se bo sprostila.


Pokažite jezik

Iztegnite jezik iz ust, kolikor lahko. Ta vaja je priljubljena tudi med pevci in igralci, saj razširi odprtino med obema glasilkama, dihanje postane bolj gladko in mišični krči izzvenijo.

Popijte malo vode

Zajemite sapo in naredite deset kratkih požirkov vode. Če boste med požiranjem vode zamašili tudi ušesa, boste rezultat dosegli še prej. Ritmično krčenje požiralnika bo ukrotilo krče diafragme.

VEČ VSEBIN: