Nega las po babičinem receptu

Naše babice niso imele na voljo kozmetičnih preparatov, s katerimi so danes tako dobro založene naše kopalnice. Da bi dosegle urejen videz, so se morale znajti same. Pri tem so se posluževale povsem naravnih in zdravju prijaznih sestavin.


Kdaj pa kdaj ne škodi, če si vzamemo predah od kemikalij v kozmetičnih sredstvih in se nekaj časa negujemo na povsem naraven način. Preberite, na kakšen način so naše babice skrbele za svoje lase.

Babičini recepti za lepe lase

Majhne zvijače za nego las

Naše babice so mastne lase negovale z doma pripravljenim »šamponom« iz dveh rumenjakov, stepenih v kozarčku ruma. Šampon so porazdelile po mokrih laseh in pustile, da se vpija petnajst minut. Ta domač živo rumen šampon so splaknile z vodo, ki so ji dodale malo kisa – tako so dosegle večji lesk. Včasih so lase sprale tudi z vodo, ki so ji dodale prevretek iz repinčeve korenine, kar je lase naredilo bolj svilnate in mehkejše.

Kako so barvale lase in preprečile izpadanje?


Babice so svetlejši odtenek las dosegle s prelivom iz kamilice, za doseganje lepe rdečkasto-rjave barve pa uporabile močan črni čaj.

Recept naših babic proti izpadanju las pa pravi: pripravite si svež krešin sok, redno pijte kozarec tega soka in si z njim masirajte tudi lasišče. Bi poskusili?

Priprava losjonov

Iz povsem naravnih sestavin si lahko pripravite tudi odličen domač losjon za krepitev las. Približno 100 g listov, cvetov in semen kapucinke sedem dni namakajte v pol litra alkohola. Tako pripravljen kapucinkin alkohol shranite za večkratno uporabo. Vtrite ga v lasišče in izperite.

Za nekoliko blažji losjon za krepitev las uporabite naslednji recept: v litru vode dan in noč namakajte koprivne liste, žajbljeve cvetove, lovor in repinec (vse dele te rastline) – vsega po ščepec. S tako pripravljeno vodo umijte lase.


VEČ VSEBIN: