Nega kože po dopustih

S počasnimi koraki, vendar neizbežno prihaja jesen. Lepi in topli dnevi, letos tako bogato obdarjeni s soncem in vročino, se umikajo megli in vlagi. Kako pa je poletje prenesla naša koža? Smo dovolj poskrbeli zanjo? Ali se že oglašajo posledice pretiranega sončenja in premajhne vestnosti? Kakorkoli že, sedaj je čas, ko se moramo prav skrbno posvetiti negi kože na obrazu in telesu.


Večkrat smo že poudarili – sončenje kožo kaj hitro poškoduje. In letos je bilo sonca poleti resnično dovolj. Verjetno se kljub opozorilom pri marsikom na koži že kažejo posledice. Najpogostejši znaki prevelikega izpostavljanja soncu so srbenje kože, predvsem po telesu, vratu in dekolteju.
Sončni žarki oziroma energija ultravijoličnih žarkov se vsrka v kožo, kjer se delno spremeni v toplotno energijo, ki se zaradi delovanja infrardečih žarkov še poveča, saj zaradi svoje valovne dolžine slednji dosežejo tudi globlje plasti kože. Povečana toplota vodi k izsušitvi, poškodbam vezivnih vlaken v usnjici in izrazitejšim gubicam. Izsušenost kože povečajo še izjemni podnebni vplivi, kot na primer veter in slana voda. Zaradi delovanja sonca se pospeši izločanje vode, sicer pa sonce ne vpliva na žleze lojnice. Tako se poslabša in spremeni naravna zaščita kože, imenovana tudi vodno-maščobni (hidrolipidni) plašč. Vse to izzove v koži porušeno naravno delovanje, predvsem njeno naravno zaščito.

Jesenska nega kože

Očistiti in navlažiti

Starega reka, da je po toči zvoniti prepozno, pa v tem primeru le ne vzemimo čisto dobesedno. Nekaj drobnih posegov lahko naredimo tudi sami doma. Nege se lotimo postopno in natančno.
Najprej je potrebno kožo skrbno očistiti. Priporočam uporabo blagih čistilnih sredstev, na primer čistilne kreme ali emulzije. Sončena koža je zaradi izsušenosti občutljivejša, zato priporočamo uporabo proizvodov za občutljivo kožo. Previdnost je potrebna pri uporabi pilingov za obraz, z njimi bodimo bolj varčni. Toplo pa svetujemo uporabo vlažilnih, hranilnih ali pomirjevalnih mask, ki jih lahko nanašamo na obraz dvakrat na teden. Sicer pa moramo glede na starost in seveda tudi tip ter stanje kože izbrati kakovostne negovalne kreme in serume, ki jih nanašamo pred nanosom kreme. Uporaba serumov ali koncentratov je priporočljiva, ker se zaradi posebne tehnološke izdelave lahko vpijajo malo globlje od vrhnje plasti kože.

Podopustniški sindrom

Pogosto se videz in obnašanje kože zaradi zunanjih vplivov kar na hitro spremeni. Kozmetičarke ugotavljajo, da se na suhi in čisti koži lahko nenadoma pojavijo nečistoče, ogrci, lahko tudi akne (vnete lojnice). Po drugi strani nas obiščejo ljudje, ki so imeli prej mastno kožo, po dopustu pa je popolnoma izsušena. To je celo zelo pogost ‘podopustniški’ pojav. Nečistočo je treba odstraniti, torej narediti globinsko čiščenje, izsušeno kožo pa navlažiti. Gre za nego, kjer uporabljamo posebne proizvode, narejene tako, da lahko prodrejo v kožo. Seveda je treba kožo prej na takšen postopek pripraviti.
Odločitev, kaj potrebuje težavna koža, je najbolje prepustiti strokovnjakom. Če se niste glede nege in zaščite posvetovali pred dopustom, potem je morda zdaj priporočljiv obisk v kozmetičnem salonu, kjer vam bodo po natančnem pregledu svetovali tudi pravilno nego  doma. Žal uporabo domačih mask odsvetujem, ker so alergični odzivi nanje prepogosti. Maske iz sadja, zelenjave, medu, skute, smetane in podobno, ki smo jih včasih sami pripravljali doma, lahko zaradi uporabe pesticidov izzovejo alergične  reakcije na že tako zaradi sonca občutljivejši koži.
Kozmetična industrija nam nudi kar nekaj kakovostnih in preizkušenih proizvodov, tako da zagotovo lahko izberete  ustreznega. Priznani proizvajaci kozmetike vam omogočajo, da njihove izdelke s pomočjo testerjev najprej preizkusite, da je odločitev za nakup lažja.


Oči potrebujejo posebno nego

Poskrbeti moramo tudi za nego občutljive kože okrog oči. Močna sončna svetloba nas je prisilila k pogostejšemu mežikanju in stiskanju oči, kar se kaj hitro pozna na številnejših gubicah. Za ta predel so na voljo posebni proizvodi, ki ne dražijo nežne kože okrog oči in vsebujejo večje koncentracije delujočih sestavin. Lahko izbirate med vlažilnim gelom ali emulzijo in negovalno kremo za nego gubic okrog oči. Previdnost je potrebna pri proizvodih, ki vsebujejo kolagenske učinkovine, saj lahko pri osebah, ki trpijo za otekanjem vek, izzove neželene učinke, kajti kolagen veže vodo v koži in tako so otekline pod očmi lahko še bolj vidne.

VEČ VSEBIN: