Navadna jarica – spregledana znanilka pomladi

Pozimi, ko narava spi in so vrtovi še popolnoma goli, najdemo tu in tam kakšen vrt, kjer tla prekrivajo živo rumene preproge jaric. Pogosto, skupaj z zvončki, pokukajo že februarja iz snežne odeje, včasih pa zvončke celo malo prehitijo. Rumeno bela kombinacija nežnih cvetov zvončkov in jaric je pravi balzam za oči, ko smo že siti sive zime. Včasih so bile jarice na vrtovih pogoste, danes jih vidimo žal le redko kje, čeprav lahko gomolje že nekaj let kupimo v trgovinah. Ozrite se naokoli, če jo najdete še v kakšnem vrtu, saj je letos, ko nimamo ne mraza ne snega, verjetno že zacvetela.


Jarica
Rumen cvet obdajajo kot ovratnik trije dlanasto deljeni ovršni listi.

Rod Eranthis, kamor spada tudi navadna jarica (Eranthis hyemalis), obsega sedem vrst gručastih zelnatih trajnic z grčavimi gomolji. Najbolj razširjena pa je prav vrsta E. hyemalis ali navadna jarica. Navadna jarica raste avtohtono v pasu od južne Francije do Bolgarije, v svetlih gozdovih, kjer prevladujejo listavci. V Sloveniji so danes pobočja Velikega Koprivnika in Velikega Javornika (Bohorsko pogorje, občina Šentjur) edino avtohtono nahajališče navadne jarice. Rastišča navadne jarice na Bohorju so bogata, toda zelo majhna. Drugod, kjer se tudi pojavlja v naravi, gre verjetno za gojeno obliko, ki je “ušla” z vrtov.

Navadna jarica je zaradi svoje redkosti v Sloveniji potencialno ogrožena in uvrščena na Rdeči seznam praprotnic in semenk. Zato jih nikar ne izkopavajte v naravi, ampak gomolje kupite v vrtnih centrih.

Jarica
Sneg še ni popolnoma skopnel, rumeni cvetovi navadne jarice pa že krasijo vrtove.

Rastlina najprej požene stebelce, ki zrase v višino do 10 cm in nosi samo en samcat cvet limonasto rumene barve. Skledičasto sedeči cvet, ki meri v premeru 2 do 3 cm, obdajajo, kot nekakšen ovratnik, trije globoko dlanasto deljeni ovršni listi. Iz cvetov se razvijejo večsemenski mešičkasti plodovi. Navadna jarica cvete od januarja do marca, ko ni na vrtu še nobenega drugega cvetja, cvetovi pa se odprejo samo, ko sije sonce. Vendar so v dnevih brez sonca med krpaste ovršne liste stisnjene cvetne kroglice prav tako zanimive. Šele kasneje, ko jarica odcveti, se razvijejo prelepi okrogli listi, globoko deljeni v prstaste listne krpe.


V majhnih vrtovih lahko postane rastlina neprijetna, saj se hitro širi. Križanec E. tubergenii se manj razrašča, posamezne rastline so močnejše, cvetovi pa večji. Cvete marca, tako kot tudi dišeča, temno rumena sorta E. ‘Guinea Gol’, ki ima ovršne liste zeleno rjave barve.

Jarica
Jarice pogosto delajo družbo zvončkom, včasih pa jih v cvetenju še malo prehitijo.

Jarice sadimo v vrtove, balkonska korita in posode. Avgusta in septembra posadimo gomolje 5 cm globoko, posamično ali v skupine. Primerna so humusna, dobro odcedna tla, ki pa se ne smejo preveč izsušiti. Jarica uspeva na sončnih in delno senčnih legah, pod grmovjem in drevjem. Rastline na sončnih legah bodo malo prej odcvetele kot tiste, ki rastejo v senci. Poleti odmrejo vsi nadzemni deli in jarice mirujejo. Matične rastline lahko razmnožujemo tudi doma. Razdelimo gomoljne gruče takoj po cvetenju, ko so rastline še zelene.

Ko boste v jeseni kupovali čebulice tulipanov in narcis, se spomnite teh fotografij. Pobrskajte po policah s čebulnicami in gomoljnicami in zagotovo boste našli tudi gomolje jarice. Naj vam naslednji prehod iz zime v pomlad približajo te zanimive in kot sonce rumene cvetice.

VEČ VSEBIN: