Navade, zaradi katerih dobivate gube

Dobivanje gub je del naravnega procesa staranja. Čeprav vemo, da bomo z leti imeli vedno več gub, običajno želimo njihov nastanek preprečiti; kar najlažje storimo tako, da se izognemo nekaterim navadam, ki povzročajo gubanje obraza.


Vaše lepotne rutine in določene vsakodnevne navade lahko močno vplivajo na proces staranja kože ter nastajanje gub, brez da bi se vi tega sploh zavedali. Zaradi tega najprej ozavestite, potem pa opustite te navade, da bo vaša koža ostala mladostna še mnogo let. Kajenje je eden izmed najpogostejših vzrokov za gube, kar verjetno že zelo dobro veste, ni pa edina slaba razvada, ki bi jo bilo treba opustiti.

gubice

Vaša prehrana

Če želite, da bo vaša koža videti zdrava in mladostna, se je vsekakor smiselno spomniti na star pregovor, da smo tisto, kar jemo. V primeru, da boste jedli preveč sladkih jedi, se to ne bo samo poznalo na vaši telesni teži, temveč boste zaradi tega videti tudi starejši. Med tem škodljivim procesom se namreč molekule sladkorja vežejo na proteine v vaši koži (vključno s kolagenom) in povzročijo deformacije oziroma togost kože. Posledično torej koža izgubi elastičnost, kar privede do nastajanja gubic. Rafinirani sladkor in drugi enostavni ogljikovi hidrati dvignejo raven inzulina v krvi, zaradi česar je spodbujeno nastajanje encimov, ki zavirajo tvorbo kolagena in elastina.

Pitje alkohola

Vsaka zaužita alkoholna pijača dehidrira kožo, zato je jutro po pitju alkohola koža videti manj sveža in prekrvavljena. Poleg tega lahko alkohol negativno vpliva na raven vitamina A v telesu, ki je izredno pomemben antioksidant za kožo in telo, pomemben za regeneracijo novih celic. Vitamin A je tako bistvenega pomena za proizvodnjo kolagena – manj kolagena imate, manj je elastična koža. Priporočamo vam, da povsem opustite to razvado, da bo vaša koža dlje ostala mladostna in sveža.


Žvečilni gumi

Žvečenje žvečilnih gumijev pripomore k hitrejšemu nastajanju gub na spodnji ustnici, obenem pa lahko povzroči tudi druge težave v strukturi ust. Da bi ohranili zdravje in lepoto kože, raje opustite to navado.

Ne odstranjujete kozmetike

Dekorativna kozmetika in umazani delci iz zraka se ves dan kopičijo v vaših porah ter razgrajujejo kolagen in elastin. To pospešuje proces staranja in na vašem obrazu zariše drobne gube. Skratka, nikar ne pozabite pomagati koži, da se spočije, tako da vsak večer vestno odstranite vsa ličila in uporabite kakovostno vlažilno kremo.

Med ličenjem vlečete kožo

Ali med ličenjem šobite ustnice? Morda visoko dvignete obrvi, povlečete kožo okoli oči, medtem ko denimo nanašate maskaro? Nikar! Strokovnjaki odsvetujejo tovrstno početje, saj je to razlog za nastanek drobnih gubic, pa tudi ličila na ta način nanesete površno.

Spanje

V primeru, da spite na trebuhu, bodite še posebej previdni, ker takrat nastajajo spalne gube. Zaradi mečkanja posteljnine in rinjenja obraza v vzglavnik namreč nastane največ gub. Priporočena je uporaba satenaste posteljnine za vzglavnik, saj se ne mečka. Še boljša rešitev pa je sprememba navade – spanje na hrbtu.


VEČ VSEBIN: