Naučite svojih otrok odgovornosti

Odgovornost ni prirojena lastnost, ampak je veščina, ki se je moramo naučiti. Prav tako moramo tega naučiti tudi svoje otroke, saj bodo drugače vedno mislili, da bo nekdo drug opravil vse namesto njih. Ker bodo seveda nekega dne postavljeni pred kruto dejstvo, da je potrebno odgovarjati za svoja dejanja, je bolje da jih tega naučimo ter vzgojimo srečne otroke.


otrok in odgovornost

Odgovornosti je potrebno otroke učiti že, ko so majhni in tudi začne se pri majhnih stvareh, ki sčasoma prerastejo v velika in odgovorna dejanja. Otroku pustite, da vam pomaga, saj se takrat počuti pomembno, da bo s svojim dejanjem ustvaril družbeno koristno delo. Veliko se da naučiti tudi prek igre.

Če vaš otrok želi prigrizek, mu pokažite kje se nahaja ali kako si ga napravi sam. Umazane obleke naj ne meče na tla, ampak jih odnese tja, kamor jih daje cela družina. S pomočjo pri družinskih opravilih bo otrok ugotovil, da je njegovo delo koristno in doprinese veliko k srečni družini. Le srečna družina pa lahko otroku omogoči zdrav razvoj ter mu kasneje v življenju pomaga premostiti marsikatero oviro.

Odgovornost mora biti seveda starosti primerna in zahtevnost ter pričakovanja naj se z leti povečajo. Zelo pomembno je, da so starši pri otrokovi vzgoji usklajeni, sicer bo otrok le zmeden.


Na začetku se izogibajte nagrad, saj otrok potem dejanj ne bo delal zato, ker je tako prav, ampak zgolj iz želje po nagradi.

Učenje odgovornosti seveda ni enostavno, lahko vam vzame več let, ampak le z učenjem te, boste vzgojili samostojne in odgovorne osebe, ki jih ta svet vse bolj potrebuje.

VEČ VSEBIN: