Naučite se reči NE

Le kako bi bilo, če bi zavrnili predlog, ponudbo ali povabilo, brez občutka krivde? Mar ne bi bilo super, ko bi brez slabe vesti lahko rekli ne. Mnogi ljudje imajo probleme s tem in se borijo z občutkom notranje krivde, če koga zavrnejo. Nekateri se čutijo do nekoga obvezane, spet drugi se bojijo prizadeti čustva posameznika. Vsakokrat ko komu pritrjujete in se počutita pod pritiskom, samemu sebi rečete ne. Poizkusite z naslednjim nasveti, naučite se reči ne, brez občutka krivde.


Naučite se reči NE

Vaše želje

Če je vaša želja, da več časa preživite z družino, boste morali odložiti obveznosti, ki vam preprečujejo to. Če si želite več zdravja, boste morali reči ne podaljševanju v službi. Bolj ko boste vedeli česa si res želite in kakšen je vaš prav, bolj samozavestno se boste naučili reči ne.

Premolk

Ne odgovorite takoj, vzemite si nekaj časa, saj v nasprotnem primeru odgovarjate pod pritiskom ali pod vplivom čustev. V miru razmislite in ogovorite le s tistim, kar v resnici čutite v srcu. Pazite le, da ne odlašate in ne tehtate odločitev predolgo, saj sogovornika tako zavajate.

Ponosno recite NE

Ko ste se odločili, ste ravnali v skladu s svojim počutjem, mišljenjem, čustvi in razumom. Če se tega zavedate, se svoje odločitve ne smete sramovati.


Rešitev

Morda ste se odločili reči ne, pa imate rešitev? Če vas je prijatelj prosil za pomoč pa ravno takrat ne morete, mu poveste da takrat ne morete in ponudite drugo rešitev.

Uporabite izraze, kot so: »ne zdaj«, »imam druge obveznosti«, »mogoče ti lahko pomagam najti nekoga, ki bi ti lahko pomagal«, »ne želim prevzeti nečesa za kar nisem prepričan, da bom dobro opravil«.

Bodite ponosni, da sploh imate probleme s tem, saj to pomeni, da imate empatijo, ste čustveni in velikodušni. Brez teh temeljnih človeških lastnosti, bi naša družba doživela moralni propad.

VEČ VSEBIN: