Naučite se prepoznati narcisoidne osebe

Starogrška mitologija pozna zgodbo o Narcisu. Bil naj bi lep, a čustveno hladen fant, v katerega se je zaljubila nimfa Eho, a je Narcis ni uslišal. Kaznovala ga je boginja ljubezni Afrodita, in sicer tako, da se je zaljubil sam vase, ko se je videl v odsevu vode. Podoba se mu je izmikala, zato je od hrepenenja po samem sebi shiral, na njegovem mestu pa je zrasla roža narcisa.


Narcisizem

Po tem mitu so poimenovali tudi mejno osebnostno motnjo, imenovano narcizem, kjer ljudje s pretiranim občutkom lastne vrednosti menijo, da je njihov pogled na svet edini pravi. Imajo potrebo po »biti občudovan in zaželjen«, kljub temu da so v resnici globoko v sebi izrazito nesamozavestni. Navzven so si zgradili samozavestno podobo, s katero mislijo, da ohranjajo samospoštovanje.

Nek anonimni avtor je nekoč zapisal: »Dovolj sem govoril o sebi, naj slišimo tebe povedati kaj o meni«. In ta stavek več kot odlično opiše način mišljenja narcisov. Preberite si kako spoznate narcise.

Govorjenje o sebi

Narcis naravnost ljubi govoriti o sebi in se izogiba možnosti dvostranskega pogovora. Vaše besede so velikokrat preslišane ali enostavno manj vredne.


Prekinjanje pogovora

Narcis za poslušanje vas nima časa, ker želi govoriti o sebi in zato kar naprej prekinja ter “vrti svoj jezik“, z namenom speljevanja vode na svoj mlin.

S tem, ko se vi počutite slabše, si oni povečujejo njihov krhek ego in se s tem počutijo bolje.

Kršenje pravil

Narcisi radi kršijo pravila, taka ali drugačna. Družbene norme, pravila ali avtoriteta enostavno niso za njih. Neupoštevanje prometnih znakov, manjše kraje ali potegavščine so ponavadi njihov zaščitni znak.

Brezobzirnost

Brezobzirno neupoštevanje misli, čustev in tudi materialnih dobrin drugih ljudi je za narcisa nekaj popolnoma vsakdanjega. Obljuba jim ne pomeni nič, za nič se ne kesajo, za vse skupaj pa povrh vsega še okrivijo druge ljudi.


Želijo narediti vtis

Večina narcisov počne različne stvari samo zato, da naredijo vtis. Uporabljajo drage materialne stvari, se hvalijo s točno določenimi poznanstvi, statusom in s tem nadomeščajo svoj pravi jaz. Najbolj bizarno pa je, da lahko človeku na začetku dajo občutek, da jih res zanima, v resnici pa gre pri njih le za trofejo, ki jim bo nekaj časa odlično služila, a bo kmalu zbledela.

Šarm in samozavest

Če se vam po prebranem zdi, da bi narcisa kakopak lahko prepoznali, morate vedeti, da so ponavadi zelo karizmatični in prepričljivi. Prepričljivi pa so samo takrat, ko od vas kaj hočejo in takrat bodo naredili vse, da bodo to tudi dobili. Tako dolgo, kot ima narcis vaše zanimanje in od vas nekaj dobi v zameno, bo svoj šarm ohranil, a takoj ko tega ne boste več kazali, bo v trenutku izgubil zanimanje za vas. Na začetku predani, a kaj kmalu postanejo brezbrižni.

Čustva so znak šibkosti

V kolikor jim pokažete čustva, jih to zanima samo do te mere, da oni v tujih očeh posledično ne izpadejo slabi partnerji, ker bi to bilo seveda slabo za njihov sloves. Preveč čustev se narcisom ponavadi zdi nadležno in nepotrebno opravilo.

VEČ VSEBIN: