Nasveti za odpravo temnih kolobarjev okoli oči

Temni kolobarji okoli oči imajo največkrat notranje vzroke in so posledica slabega duševnega ali zdravstvenega počutja. Nastanejo zaradi pomanjkanja kisika v krvi, ki je posledično temnejše barve, in slabe prekrvavitve. Kri zastaja v drobnih kapilarah pod očmi in preseva kot temna senca skozi kožo. Še toliko bolj so vidni, če se zniža nivo vlažnosti v koži, ki posledično postane še nekoliko prosojnejša. Brez vlažnih blazinic pod očmi je koža videti še bolj udrta, kapilare pa so bolj vidne.


kolobarji okrog oči

Stanje se poslabša, kadar nam primanjkuje spanca ali pa smo dehidrirani, tudi alkoholu se je bolje izogibati, saj izsušuje tkiva. V nekaterih primerih leži krivda tudi v sami koži pod očmi, saj je povrhnjica pri nekaterih ljudeh tanjša kot pri drugih in četudi so še tako naspani, delujejo izmozgani. Če vas pestijo tovrstne težave, poskusite s katerim od naštetih nasvetov.

Posrbite za dovolj spanca

V prvi vrsti morate poskrbeti za zadostno količino spanca, potrebe po spanju se od človeka do človeka razlikujejo, nekaterim je dovolj že 6 ur, medtem ko drugi potrebujejo vsaj 8-urni spanec. Če ste ponoči slabo spali, nato pa preživeli še 8 ur v službi, si vzemite popoldne 2 uri časa za počitek – obveznosti bodo že počakale.

Hladni obkladki na vekah

Mrzli obkladki na vekah osvežijo in spodbudijo prekrvavitev okolice oči. Dva kosma vate preprosto zmočite z mrzlo vodo in si ju položite na veke. Pustite vsaj 5 minut, postopek pa ponavljajte vsaj dvakrat na dan.


Potopimo obraz v vodo

Prekrvavitev bo še toliko močnejša, če napolnimo umivalnik z mrzlo vodo, vanjo potopimo cel obraz, nato pa v vodi oči nekajkrat odpremo in zapremo.

Kreme za pospeševanje prekrvavitve

Številne kreme za oči vsebujejo učinkovine za pospeševanje prekvavitve, med drugim kofein, izvlečki ginka ali escin divjega kostanja. Vse kreme nanašamo v zelo tankih slojih, vtremo pa jih vselej s trepljanjem oziroma tapkanjem.

Očesna gimnastika

Tudi očesna gimnastika lahko močno spodbudi prekrvavitev predela okoli oči. Oči zaprite, položite kazalca na zunanja očesna kotička, da ne nastanejo gube, nato pa oči na vso moč zatisnite. Napetost naj traja 7 sekund, nato mišice sprostite. Opisano vajo ponovite desetkrat na dan.

VEČ VSEBIN: