Nasilje v risankah in pravljicah

Veliko staršev se dandanes sprašuje, ali nasilje v risankah vpliva na njihovega otroka. Čeprav so že v preteklosti bile priljubljene najrazličnejše risanke z nasilno tematiko, kot na primer Tom in Jerry, te risanke niso veljale za tipično nasilne, saj se je na koncu vseeno vse lepo končalo.


Sovraštvo bi lahko bilo skupni imenovalec risank tako danes, kot tudi v preteklosti. Le kaj bi bila Trnuljčica brez ljubosumne čarovnice in Rdeča kapica brez volka. Nasilje je bilo tudi v pravljicah že od samega začetka.

Risanke in nasiljePravljice bratov Grimm so bile sprva kakovostno vzgojno čtivo za otroke, ki pa je bilo za okus marsikoga vendarle prekruto, saj so se v zgodbicah pretakali potoki krvi, manjkalo pa ni niti spolnosti in ljudožerstva. V starejši različici njunih pravljic je veliko nasilja in kazni za hudobneže so lahko izjemno krute, poudarjena je krivda negativnih likov.

Pravljice bratov Grimm ponujajo razmislek o odraščanju in prevzemanju odgovornosti. Okrutnost v pravljici je odraz današnjega sveta, v katerem so umori, posilstva, grozodejstva. Najpomembnejša vrednota, ki sta jo zagovarjala skozi celotno zbirko, pa je odgovornost. Kdor drži besedo, je nagrajen, kdor jo prelomi, ga doleti pravična kazen.


Nasilje v današnjih risankah je drugačno

V poplavah igric in raznih risank vidimo, da je nasilje junakov samovoljno in vsi se ubijajo vsepovprek. Avstralski svet za otroke in medije je celo dokazal, da imajo otroci ob gledanju takih risank občutek nemoči pri reševanju svojih konfliktov, lahko pa privedejo tudi do razvrednotenja čustev, izgube empatije do trpljenja drugih ljudi.

Pojavlja se tudi problem, če nasilne risanke gledajo premladi otroci, saj tisti mlajši od deset let še nimajo razvitega občutka kaj je res in kaj ne. Kljub temu, da so jim po desetem letu »zombiji« všeč, so telesne poškodbe še vedno preveč za njih.

Tu je najbolje ohraniti neko sorazmerje in tudi stopnjo nasilnosti v risanki ali računalniški igri, prilagoditi starosti otroka. Tudi danes, kljub nenehnemu spreminjanju razmer v družbi, še vedno hlepimo po jasnih pravilih.Še vedno si želimo, odrasli in otroci, da bi se lahko zanesli na dano besedo in to smo pripravljeni tudi nagraditi, hinavce, lažnivce in zahrbtneže pa naj doleti zaslužena kazen!

VEČ VSEBIN: