To so napake, ki jih mnogi delajo v kopalnici – ste med njimi tudi vi?

Kopalnica naj bi bila prostor, kjer skrbimo za svojo osebno higieno. Vendar pa je vprašanje, kako čisti zares pridemo iz tega prostora. Mnoge raziskave namreč razkrivajo, da številni ljudje v kopalnici delajo zelo osnovne napake – tako pri skrbi za higieno kot pri čiščenju in organiziranju kopalnice.


Kopalnica

Zobna ščetka je nevarno blizu straniščne školjke

Vsakič ko potegnemo vodo v straniščni školjki, se v zrak sprostijo delci, ki lahko zelo hitro pristanejo na vaši zobni ščetki. To pa je zagotovo nekaj, česar si ne želite. Naj bo torej vaša ščetka čim bolj oddaljena od straniščne školjke – ali pa poskrbite, da školjko ob vsakem potegovanju vode zaprete. Še ena rešitev je lahko, da ščetko preprosto shranjujete v omarici. Izogibajte se le uporabi pokrovčkov – čeprav lahko ti sicer zaščitijo ščetko pred določenimi nečistočami, pa je po drugi strani vlažno in toplo okolje kot nalašč za hitro razraščanje škodljivih mikroorganizmov.

Brisače menjate zelo redko

Seveda pri menjavanju brisač ni treba pretiravati. Nobene prave potrebe ni, da bi jo zamenjali praktično vsakič, ko si vanjo obrišete roke. Vendar po drugi strani ni dobro, če brisačo uporabljate zelo dolgo, preden jo zamenjate. Tudi tako se lahko namreč nakopičijo bakterije, še posebej če je brisača dlje časa mokra. Če se po tuširanju obrišete z umazano brisačo, ste praktično v hipu uničili dobršen del vloženega truda.

Umivanju rok ne posvetite dovolj časa

Umivanje rok je eno najbolj preprostih opravil, ki bi ga moral obvladati vsakdo. Vendar pa se mnogi umivanja rok lotijo zelo površno. Zgolj drgnjenje rok naj bi trajalo približno 20 sekund. Nekatere raziskave pa so razkrile, da naj bi kar približno 95 odstotkov vseh ljudi celotnemu postopku umivanja rok posvetilo manj kot 15 sekund. Posledica tega pa je med drugim tudi povečano tveganje za pogoste prehlade in gripo.


Zavesa za prho je predolga

Ste opazili, da postane spodnji del kopalniške zavese zelo hitro pravo gojišče plesni? To težavo lahko zelo preprosto rešite, če zaveso nekoliko skrajšate oziroma če ste že pri nakupu pozorni na to, da izberete ustrezno dolžino, če je to mogoče. Tako se izognete nepotrebni izpostavljenosti škodljivim organizmom.

Po tleh kopalnice hodite bosi

Mnogi imajo navado, da se po zaključku tuširanja še nekaj časa ne obujejo, ampak hodijo po kopalniških tleh kar bosi. Če ste med njimi tudi sami, vas bo zagotovo šokiralo, da naj bi bila po nekaterih raziskavah prav tla najbolj umazan del naših kopalnic – včasih lahko tam najdemo celo več škodljivih bakterij kot v straniščni školjki. Redno čiščenje tal lahko sicer reši del te težave, vendar vam priporočamo, da vseeno nosite copate.

Pri čiščenju uporabljate eno samo gobico

Čistite notranjost školjke z isto gobico kot na primer kabino za tuširanje? Morda se vam zdi malenkostno, da bi uporabljali več različnih gobic, vendar mnogi strokovnjaki menijo, da lahko s tem zmanjšamo prenašanje različnih mikroorganizmov. Seveda pa poskrbite tudi, da bodo gobice, ki jih boste uporabljali, vedno čiste.

Pretiravanje s količino šampona

Nobene prave potrebe ni, da bi si pri umivanju las na glavo zlili skorajda polovico celotne stekleničke s šamponom. S pretiravanjem s količino šampona lahko pravzaprav povzročite precej več škode kot koristi. Z lasišča tako odstranite zaščitni sloj, kar lahko privede do številnih težav.


VEČ VSEBIN: