Namigi za dolge in zdrave lase

V čem je skrivnost zdravih in lepih las? Prva je v hranilnih snoveh, ki jih v telo vnesemo s hrano, druga pa v tem, da lase primerno nahranimo tudi od zunaj. Če želite izboljšati izgled las, upoštevajte spodnje namige.


Povprečna hitrost rasti las je 15 centimetrov letno. Če menite, da vam lasje rastejo počasneje, preverite, če uživate dovolj hrane, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, vitaminom E, biotinom, silicijem, cinkom, žveplom, železom, selenom, antioksidanti, folati in beljakovinami. Izgled in hitrost rasti las sta močno odvisna od vnosa te kombinacije hranil. Če ugotovite, da vam katerega primanjkuje, poskusite z jemanjem njegovega dodatka.

Nasveti za lepe lase

Pripravek za hitrejšo rast las

Da bi pospešili rast las, sledite temu preprostemu receptu: v kozarček zlijte približno deciliter bučnega olja in mu dodajte dve do tri kapljice eteričnega olja poprove mete. Dobro premešajte in razčešite lase, ki morajo biti suhi. Konice prstov namočite v mešanico in jo vmasirajte v korenine. Nato glavo obrnite navzdol in masirajte lasišče še v tem položaju 5 do 7 minut. To bo spodbudilo pritok krvi do korenin. Olje lahko pustite delovati čez noč ali ga izperete. Tretma opravljajte vsak dan en teden. Že po dveh tednih boste opazili občutno hitrejšo rast las.

Umivanje las

Pri umivanju las bodite nežni in jih umivajte samo po potrebi. Za lase je veliko bolj zdravo sušenje na zraku, namesto s fenom. Za zaščito lasnih mešičkov je priporočljiva enkrat tedenska hranilna obloga iz rastlinskih olj in ekstraktov.


Striženje las

Lasne konice je treba redno striči – da bi se izognili cepljenju konic, je dovolj, da ostrižete pol centimetra las vsakih nekaj mesecev. Če pustite, da se vam lasje cepijo in jih ne strižete, se bodo namreč cepili vse više in više.

Oblikovanje las

Če se le da, zmanjšajte uporabo vročih aparatov za oblikovanje pričeske, npr. likalnikov, klešč in navijalnikov. Izogibajte se spenjanju las v tesne čope in razne pričeske, ki vlečejo lase.

In za konec, ne pozabite: izpadanju las se ne moremo izogniti. Zdravemu človeku dnevno izpade kar okrog 150 las.

VEČ VSEBIN: