Največje napake pri čiščenju

Uporabljate za čiščenje doma pripomočke, kot so kis, vroča voda, jeklena volna in belilo? Potem morate biti še posebno pozorni na nekatere napake, ki jih lahko nevede storite in tako poškodujete določene površine.


Uporaba kisa

Kis je odlično naravno sredstvo za čiščenje, ki učinkovito odstrani marsikatere madeže, s pridom pa so se ga posluževale že naše babice. Vendar ga ne smete uporabljati za čiščenje občutljivih lesenih tal, kamnitih ploščic, dekorativnega kamna in granitnih površin, saj lahko na njih povzroči nepopravljive poškodbe.

Čiščenje in čistila

Jeklena volna

Jeklena volna je sicer praktična za odstranjevanje zasušene umazanije, a lahko pusti poškodbe na materialih oziroma površinah, ki so mehkejše od nje, kot so izdelki iz nerjavečega jekla in kuhinjski pripomočki iz litega železa.

Vroča voda

Čiščenje kovin, kot sta svinec in srebro, z vročo vodo prav tako ni priporočljivo. Tako lahko namreč uničite omenjene materiale, zato za nego srebrnine in podobnih kovinskih proizvodov izberite ustrezno polirno pasto.


Metla iz slame

Verjetno je mogoče slamnato metlo najti v skoraj vsakem domu, vendar lahko ta povzroči več škode kot koristi. Za pometanje ploščic zato raje posezite po krpi za prah ali navadni metli ali pa uporabite sesalnik, da se izognete drobnim praskam.

Milo in detergent

Tako milo kor detergent delujeta agresivno, zato ju nikar ne uporabljajte za odstranjevanje madežev s preprog in usnjenih izdelkov, na primer usnjene sedežne garniture. Usnjene površine raje obrišite z rahlo navlaženo in mehko bombažno krpo.

Belilo

Klor v belilu je izredno agresiven, zaradi česar je kot nalašč za čiščenje kopalnice, predvsem straniščne školjke. Ni pa najboljša rešitev za izdelke iz nerjavečega jekla, med katere spadajo tudi kuhinjska posoda in gospodinjski aparati, ker jih trajno poškoduje.

Amonijak

Podobno velja tudi za amonijak – čeprav je učinkovit v boju proti trdovratnim madežem, je lahko izredno škodljiv in z njim ne bi smeli nikoli čistiti prevleke na pohištvu in na primer oblazinjene stole, saj lahko na tkaninah povzroči trajno razbarvanje.


VEČ VSEBIN: