To so najpogostejša obžalovanja, ki jih imajo ljudje

Imate občutek, da nenehno hitite od ene obveznosti do druge? V sodobni družbi, prežeti s tehnologijo, je ta težava postala še bolj očitna. Številni ljudje se zavedajo, da pogosto zanemarjajo stvari, ki v življenju največ štejejo – vendar si zanje enostavno ne morejo vzeti časa. Potem pa se zgodi nekaj, kar nas zdrami in nas opomni na vse zamujene priložnosti, besede, dejanja.


Čeprav so lahko naša obžalovanja povezana z najrazličnejšimi področji v našem življenju, pa se pogosto izkaže, da obstajajo določeni vzorci. Tista največja obžalovanja se zdijo tako skorajda univerzalna. Kaj so torej stvari, ki jih ljudje najpogosteje obžalujejo? Se morda prepoznate tudi sami?

Obžalovanje

Preveč dela in premalo časa, preživetega z bližnjimi

Mnogim ljudem je žal, da so v preteklosti namenili toliko časa delu, medtem pa so zanemarjali družino in prijatelje. Morda stalno načrtujete, kako si bosta ta konec tedna ali te praznike ali to poletje le vzeli čas za svoje bližnje, vendar pa nato ta čas nikoli zares ne pride. Čeprav je delo pomembno in vam zagotavlja preživetje, se poskušajte večkrat opomniti, da so tudi odnosi z ljudmi nekaj, v kar morate vsakodnevno vlagati svojo energijo. Sicer lahko kar naenkrat opazite, da je minilo že ogromno let – in kar je morda še huje, da so mnogi ljudje, ki ste jih imeli radi, odšli iz vašega življenja.

Izguba stikov s prijatelji iz otroštva ali mladosti

Zaradi različnih poti se naše poti s prijatelji, ki smo jih imeli v otroštvu ali mladosti, pogosto ločijo. Zanimivo pri tem pa je, da je prav to eno največjih obžalovanj, ki jih ljudje navajajo v povezavi s svojimi življenji. Morda je končno nastopil čas, da poiščete tisto številko in preverite, »kaj bi lahko bilo«. Obstaja sicer verjetnost, da boste ugotovili, da z nekdanjim prijateljem nimate več pravih skupnih točk. Vendar pa boste dobili vsaj občutek pravega zaključka določenega poglavja v vašem življenju.


Prepogosto ukvarjanje s tem, kaj si drugi mislijo o nas

Včasih se nam zdi, da je to, kaj si v določenem trenutku nekdo misli o nas, najpomembnejša stvar na svetu. Vendar pa kasneje, ko se oziramo nazaj, pogosto spoznamo, da smo se mnogo preveč ukvarjali z mnenji drugih. Mnogi ljudje tako med svojimi največjimi obžalovanji navajajo to, da so preveč pozornosti namenjali temu, kaj si drugi mislijo o njih – namesto da bi se ukvarjali s tem, kaj si sami mislijo o drugih. Predvsem pa s tem, da bi se večkrat spomnili, da to na koncu ni zares pomembno. Tovrstna obžalovanja pa so tesno povezana še z enim zelo pogostim obžalovanjem – ljudem je pogosto žal, da v določenih situacijah niso pokazali več samozavesti.

Izbira življenjske poti, ki so jo za vas v resnici določili starši

Se vam včasih zazdi, da niste v resnici niste vi tisti, ki kreira vaše življenje? Seveda na vse nas vplivajo določene zunanje silnice, vendar pa je pri nekaterih ta občutek še posebej močan. Če se z njim pogosto soočate tudi sami, bi bilo to lahko povezano z dogajanjem pred leti … So vas morda starši nagovorili k določenim pomembnim življenjskim odločitvam, kakršna je na primer izbira poklica, pri tem pa niso bile upoštevane vaše prave želje? Morda se vam zdi, da je prepozno in da lahko zdaj le še obžalujete, da v preteklosti niste imeli več poguma. Vendar pa v večini primerov obstaja možnost, da končno zaživite svoje življenje, ne življenja nekoga drugega. To seveda ne pomeni, da bo šlo brez truda in odrekanja, vendar večina, ki se je podala na to pot, na koncu ugotovi, da se je več kot splačalo.

Zanemarjanje zdravja zaradi drugih obveznosti oziroma prioritet

Čeprav sicer mnogi trdijo, kako je zdravje njihova glavna prioriteta oziroma vrednota, v praksi na to mnogokrat pozabimo. Ko imamo druge obveznosti, hitro zanemarimo pomen zdravega prehranjevanja, redne telesne aktivnosti ipd. Pogosto ljudje obžalujejo, da niso bolje skrbeli za svoje zdravje, ko je še obstajala priložnost za preventivo. Velikokrat se namreč ljudje zares zavedo pomena ohranjanja zdravja šele takrat, ko so soočeni s hujšo boleznijo – pogosto takšno, ki je v veliki meri posledica njihovih slabih navad v preteklosti.

VEČ VSEBIN: