Nadzorujte jezo, da ne bo ona vas

Jeza je zdravo čustvo, dokler ne nadzira vaših reakcij, tedaj lahko postane strupena. Takšne reakcije motijo vaš delovni dan, vaše odnose z drugimi ljudmi in predvsem vas. Nerazčiščena in patološka jeza lahko vodi v kronični stres, ta pa celo v fizično bolezen.


Jeza

Če ste na kogarkoli jezni, mu še niste odpustili

Z zadrževanjem jeze, škodujete samo samemu sebi in če ste na koga jezni, mu še niste odpustili. Lahko ste jezni nase in niste odpustili sebi. Odpuščanje pomeni opustitev upanja, da bi bila preteklost lahko kaj drugačna, kot je bila. Ko boste odpustili v srcu, ne boste več čutili tesnobe in brez tesnobe se boste bolj sproščeno počutili tudi v vašem telesu.

Izražati ali zadrževati

Jeze ne smemo potlačiti, moramo se jo naučiti nadzorovati, kajti ko pride, imate na voljo dve možnosti: ali jo izrazite, ali pa jo potlačite. Priporočljivo je, da jezo začutite, le na drugačen način. Stopite korak nazaj, pojdite na sprehod, telovadite in med tem razmislite o upravičenosti svoje jeze in se v mislih pogovorite sami s seboj. Zakaj ste jezni? Pomislite tudi kaj govorite, kajti besede so prav tako orožje in z lahkoto koga prizadenete. Bodite samozavestni in prijazni.

Nova navada bo nadomestila staro

Če ste prej jezo jasno izražali, si morate drugačno obnašanje prikrojiti, tako da vam bo ustrezalo. Z novim spopadanjem z jezo bo nova navada kaj kmalu premagala staro. Če postanete jezni ob določenem sogovorniku, se vprašajte zakaj se to zgodi in si vzemite kratek čas zase. S tem boste nadzorovali svojo jezo in se na drugačen način spopadali z njo.


Življenje je kratko, ne bodite jezni

Ko smo jezni na nekoga in ga prizadenemo, se nam to v tistem seveda trenutku zdi edino prav, ampak če dobro pomislite na zadnji trenutek, ko ste bili na koga res jezni in ste se verbalno znesli nad njim, je bilo vredno? Se vam je zdela vaša izražena jeza upravičena? Največkrat tako jezo obžalujemo in nam je žal. A četudi se opravičimo, to ni dovolj, tako kot zlepljena razbita skodelica ni enaka celi. Če ste na nekoga jezni, mu morate odpustiti ali pustiti to osebo za seboj. Izberite ljubezen, mir in prijaznost.

VEČ VSEBIN: