Nadvse uporabni limonini olupki

Ponovno lahko uporabite praktično vse reči – tudi limonine olupke, ki bi sicer pristali v smeteh. Preverite, kako lahko olupke domiselno uporabite v domu, v kozmetične namene ali kot dodatek jedem.


Mastne madeže iz posode, štedilnika, pulta in drugih površin lahko odstranite s polovico limonine lupine, iz katere ste si prej pripravili okusno limonado. Namesto kemičnih čistil po podlagi ali v ožeto polovico limone posujte malo soli, nato pa z olupkom zdrgnite mastno območje. Bodite pozorni, da limoninega olupka ne uporabljate na materialih, občutljivih na kislino, kot je na primer marmor. Priporočamo vam, da uporabite predvsem olupke ekološko pridelanih limon, ki ne vsebujejo strupenih pesticidov.

limonina lupina

V domu

Čajnik ali džezvo za pripravo kave, v katerem se nabereta mineralna usedlina in vodni kamen, najlažje očistite tako, da ga napolnite z vodo, vanjo dodate pest tanko narezanih limoninih olupkov, ščepec soli in na ognju zavrete. Ko voda zavre, posodo odstavite in pustite stati eno uro, preden jo dobro sperete. Na podoben način očistite mikrovalovno pečico: varno skledo napolnite do polovice z vodo, v katero vrzite nekaj limoninih lupin, postavite v mikrovalovno pečico in 5 minut segrevajte, dokler voda ne zavre in se para kondenzira na stenah pečice. Previdno odstranite posodo in nered obrišite s krpo.

S polovico stisnjene limonine lupine lahko zloščite umivalno korito, pipe in druge izdelke iz kroma, bakra, medenine in nerjavečega jekla. Pri tem lahko limonin olupek namočite bodisi v sol bodisi v kuhinjsko sodo, če želite povečati njeno moč čiščenja. Poleg tega olupke uporabite tudi za razkuževanje rezalne deske, saj imajo antibakterijske lastnosti – s polovico stisnjene limone podlago zdrgnite, počakajte nekaj minut in sperite pod tekočo vodo. Če olupke sesekljate in jih postavite vzdolž okenskih polic, pragov vrat in v bližino stenskih razpok in lukenj, lahko na ta naraven način odženete škodljivce, kot so mravlje. Obenem boste z njimi tudi odišavili zrak v prostoru.


V kozmetične namene

Za posvetlitev starostnih peg priporočamo uporabo limonine lupine, ki jo položite na prizadeto območje in tam pustite delovati eno uro. Pol stisnjene limone, posute s soljo ali soda bikarbono, za nekaj minut nanesite tudi na komolce ali druge dele izsušene in razpokane kože, če želite zmehčati kožo. Z olupki na rahlo zdrgnite obraz, saj bodo učinkovali kot tonik za čiščenje, pri čemer pazite na območje okoli oči, potem pa obraz sperite z vodo. Izdelajte si še piling za telo iz sladkorja: zmešajte pol skodelice sladkorja z drobno nasekljano lupino limone in par kapljicami olivnega olja, tako da dobite pasto, ki jo nanesite na telo med umivanjem.

V prehrani

V primeru, da rjavi sladkor postane trd in sprijet, k njemu dodajte limonine lupine brez pulpe, saj bodo pomagale obdržati vlago v njem. Trakovi iz lupin pa odlično popestrijo koktajle, gazirano vodo ali druge napitke. Naribani olupki se podajo v raznovrstne jedi in sladice; med drugim jih je možno celo kandirati ali namočiti v stopljeno čokolado ter z njimi okrasiti torte, piškote, kruh in druge jedi.

Več nasvetov, kako domiselno uporabiti lupine od sadja in zelenjave, pa si preberite v tem članku.

VEČ VSEBIN: