Previdno pri nabiranju čemaža

V zadnjih dveh desetletjih je čemaž ali medvedov luk ena najbolj priljubljenih užitnih divjih rastlin. Pomladi se veliko ljudi odpravi v naravo, kjer jo nabirajo. A pozor: če smo nepazljivi, lahko čemaž zlahka zamenjamo z njemu podobnimi strupenimi rastlinami.


Šmarnica, čmerika in jesenski podlesek so rastline, ki so čemažu na videz zelo podobne. Tako kot on imajo podolgovate liste in jih ni težko zamenjati. Zdravniki v pomladnem času zato svarijo pred zastrupitvami, ki so lahko tudi usodne. Še posebej nevaren je jesenski podlesek, ki vsebuje izjemno močan strup kolhicin.

Nabiranje čemaža

Znaki zastrupitve

Ob zastrupitvi z jesenskim podleskom bolniku v prvi fazi najprej postane slabo, bruha in ima hudo drisko (lahko je krvava). Od 24 do 72 ur po zastrupitvi nastopi druga faza, pri kateri pride do okvar notranjih organov. Bolniku, ki preživi prvo fazo, se v nekaj dneh po zastrupitvi zniža število belih krvnih celic in ploščic, posledično pa se poveča nevarnost okužb in krvavitev. Po nekaj tednih mu izpadejo lasje.

Glavni znaki zastrupitve s šmarnico in čmeriko so slabost, bruhanje in driska. Prihaja do omotičnosti, vid postane meglen in skakajoč, bolnika pesti glavobol. Pojavijo se motnje srčnega utripa, bolnik pa lahko pade v nezavest.


V primeru zastrupitve

Če vam je po obroku čemaža slabo, je treba takoj pomisliti na zastrupitev s katero od strupenih divjih ratslin. Ob vsakem sumu zastrupitve se takoj odpravite na pregled v urgnetno ambulanto. S seboj obvezno vzemite rastlino ali njene dele, saj bodo v bolnišnici na ta način veliko lažje ugotovili, s katero rastlino ste se zastrupili in temu primerno ukrepali.

VEČ VSEBIN: