Multipla skleroza – od zunaj navznoter

Multipla skleroza ni vedno proces, ki poteka »od znotraj navzven«, temveč lahko s površinskih možganskih plasti napreduje tudi v globino možganov, poročajo strokovnjaki z ameriških klinik Mayo in Cleveland. Raziskava je potrdila, da je multipla bolezen v osnovi vnetna in ne nevrodegenerativna bolezen.


Multipla skleroza

Namen raziskave je bil ugotoviti, katere spremembe tkiva v možganski skorji povzročajo okvare skorje. V zadnjih nekaj letih so raziskovalci namreč ugotavljali, da demielinizacija v zelo zgodnji fazi bolezni ni bila prisotna samo v beli možganovini, temveč tudi na površju, vendar sprva brez znakov vnetja. Na podlagi tega so sklepali, da so spremembe v možganski skorji posledica intrinzičnih okvar tkiva in postavili teorijo o poteku multiple skleroze »od zunaj navznoter«. Takšnega procesa trenutno ne zdravijo. Z boljšim poznavanjem zaporedja dogodkov okvare živčevja bi lahko razvili nova zdravila, ki bi dovolj zgodaj preprečila napredovanje bolezni in izboljšala kakovost življenja bolnikov, pravijo avtorji raziskave.

Še vedno ni znano, kaj natančno povzroča multiplo sklerozo, ki je avtoimunska bolezen in pri kateri telesni imunski sistem napade in uniči lastni mielin. Ta maščobna snov obdaja in varuje aksone, živčne izrastke, ki prenašajo informacije med telesom in možgani. Prekinitev toka teh poti lahko povzroči slepoto, paralizo ter motnje mišljenja in spomina.

VEČ VSEBIN: