Mrzličnik ali grenka detelja

Mrzličnik ali grenka detelja (tudi močvirska detelja) je trajnica z belo rdečimi cvetovi, ki so porasli z belimi dlačicami. Listi so goli in suličasti, včasih rahlo valoviti. Raste ob močvirjih in ribnikih, na barjih, pa tudi na travnikih. Vonja skoraj nima, po okusu pa je grenak.


Mrzličnik grenka detelja

Široka uporaba v ljudskem zdravilstvu

Mrzličnik, ki se uporablja tudi kot okrasna rastlina ob ribnikih, je v ljudskem zdravilstvu cenjen zaradi mnogih zdravilnih učinkov. Pomaga tako pri vročini kot pri migreni, pripravljen kot grenčica pa krepi tek in pospešuje prebavo, ugodno pa vpliva tudi na jetrne in žolčne bolezni in na slabokrvnost. Cvete v maju in juniju, takrat nabiramo njegove liste, ki jih potem posušimo, zdrobimo in shranimo v kozarcih v temnem prostoru.

Čaj iz mrzličnika

V primeru vročine eno čajno žličko posušenih in zdrobljenih listov damo v vročo vodo in počakamo 10 minut. Pijemo po dve skodelici na dan ves čas bolezni. Če imamo črevesne težave, je priporočljivo mrzličnik zmešati z enako količino pelina in žajblja. Iz mešanice napravimo čaj, ki ga pijemo do trikrat na dan. Čaj iz mrzličnika ugodno deluje tudi na kri, v ljudskem zdravilstvu menijo, da zel kri ne samo čisti, temveč jo tudi krepi.

VEČ VSEBIN: