Kako se znebiti mozoljev na zadnjici?

Verjetno bi se vsi, ki jih pestijo mozolji na zadnjici, teh radi znebili pred skokom v kopalke. Mozolji na zadnji plati pravzaprav niso redkost, saj veliko časa presedimo ali smo oblečeni v oblačila, ki ne dihajo.


mozolj na zadnjici

Na zadnjici se pojavljata dva tipa mozoljev: prvi je folikulitis, površinska bakterijska okužba lasnega mešička v koži, drugi pa nodulocistične akne, ki nastanejo v globini, so večje in tudi bolj boleče. Mozolji na zadnjici so trdovratni in ljudje imajo včasih občutek, da se jih kar ne morejo znebiti. Kaj lahko pravzaprav storimo (ne glede na to, katera vrsta mozoljev nas pesti)?

Prvi korak

Vsaj enkrat dnevno se po zadnjici oprhajte z vročo vodo. Toplota in vlaga odpirata pore in s tem spodbujata proces čiščenja. Če mozolji na zadnjici izgledajo, kot da so na tem, da počijo, je ta korak še posebej dobrodošel, menijo strokovnjaki. Z antibakterijskim milom ali blagim, trdim milom iz olivnega olja namilite krpo za umivanje in se z njo drgnite po problematičnem predelu, kar bo imelo rahel piling efekt. To bo še dodatno odprlo pore in pomagalo preprečiti prihodnje izbruhe aken. Da bo piling bolj intenziven, lahko uporabite tudi rokavico iz lufe, vendar pazite, da kože preveč ne poškodujete in iritirate.

Drugi korak

Na vroči brisači sedite 20 minut – tri- do štirikrat na dan. To bo imelo podoben učinek kot vroče tuširanje: odprlo bo pore in pomagalo pri čiščenju umazanije v porah.


Tretji korak

Benzoil peroksid je sredstvo, ki deluje protivnetno in uničuje bakterije, ki povzročajo akne. Priporočamo uporabo kreme z benzoil peroksidom, ki jo na predel zadnjice naneste enkrat dnevno. Nanašajte tanko plast tega produkta, saj vam lahko če ne preveč izsuši kožo. Najboljši čas za nanos je pred spanjem – seveda, ko ste že opravili dnevno rutino, opisano v prvih dveh korakih. Če je omenjeni izdelek za vašo kožo premočen, lahko uporabite drug izdelek s salicilno kislino.

Redno izvajanje opisanega postopka bo mozolje na zadnjivci odpravilo v petih do sedmih dneh.

VEČ VSEBIN: