Prišel je »MOVEMBER«

Vsak november naj bi si povprečni moški zadali nalogo »Movember«. Gre za globalno ozaveščanje o raku na prostati, kjer si moški pustijo rasti brke in brado ter tako cel mesec zbirajo denar, ki je namenjen za preventivno raziskovanje raka na prostati in tudi drugih težav, ki lahko prizadenejo moške, kot je tudi duševno zdravje in z njim povezana depresija.


movember

Kaj je to movember?

Podobno, kot poteka ozaveščanje o raku na dojkah, se že nekaj let uveljavlja tudi Movember. Izraz je angleška fraza, sestavljena iz besed »moustache« (brki) in november.

Kako se je vse skupaj začelo?

Gibanje se je začelo v Avstraliji, natančneje v Melbournu. Skupina tridesetih fantov se je odločila, da začne in ko so ugotovili, da je zabavno, so naslednje leto začeli zbirati denar z ozaveščanjem o raku prostate. Leta 2004 se jim je pridružilo še 450 ljudi in skupaj so zbrali 43.000 avstralsih dolarjev. Čeprav je že to veliko, ni nič v primerjavi z naslednjimi leti, saj so do leta 2012 zbrali 154.000.000 avstralskih dolarjev.

Rak prostate

Tveganje za raka na prostati s starostjo narašča in se je v razvitih deželah podvojilo. Pri moških je celo ena izmed najpogostejših oblik raka. Kri v spermi, pekoče uriniranje sta pokazatelja, da morate obiskati zdravnika, kjer vam z določitvijo označevalca PSA (tumorski market) v krvi pregledajo, če gre za omenjeni problem.


Kako se pridružiti?

Mesec začnete sveže obriti, potem pa si cel november puščate brke in brado, medtem ko vaši svojci in prijatelji darujejo finančna sredstva za njihova prizadevanja. Prijavite se na »ex.movember.com«. V tem mesecu poteka tudi veliko družabnih dogodkov, tudi pri nas, kjer se podporniki družijo in skupaj ozaveščajo k zgodnjemu odkrivanju raka na prostati.

VEČ VSEBIN: