Motnje spanja – najpomembnejši opozorilni znaki

Raziskave kažejo, da lahko motnje spanja vplivajo celo na razvoj depresije, srčnih bolezni, na prekomerno telesno težo, diabetes in na nekatere vrste raka.


Občasne težave s spanjem so nekaj, s čimer se srečuje večina ljudi. Vendar pa včasih te težave prerastejo zgolj občasna odstopajo in lahko motnje spanja resno vplivajo na kvaliteto vašega življenja. Pomanjkanje spanja lahko vpliva na povečano utrujenost čez dan in na pomanjkanje zbranosti, povzroča pa lahko tudi resnejše težave.

Tako je pomembno, da ste pozorni na ključne znake motenj spanja oziroma da znate določiti, kdaj so stvari ušle izpod vašega nadzora in je tako čas za obisk zdravnika.

Motnje spanja

Podnevi pogosto začutite potrebo po spanju ali celo zaspite

Mnogi ljudje si radi privoščijo krajši popoldanski dremež, s katerim si napolnijo baterije. S tem ni seveda nič narobe oziroma ima lahko takšen dremež celo ogromno koristi. Vendar pa je po drugi strani problematično, če kljub normalni količini spanca ponoči le stežka ostajate budni med vožnjo, delom ali med prehranjevanjem. Ti simptomi so namreč lahko znak narkolepsije, nevrološke bolezni oziroma motnje spanja. Poskusite najprej podaljšati čas spanja za pol ure. Če imate še vedno težave s tem, da ne morete ostati budni med vsakodnevnimi aktivnostmi, je vsekakor smiselno, da obiščete osebnega zdravnika, ki vas bo najverjetneje napotil tudi k specialistu.


Težko zaspite in se med spanjem pogosto zbujate

Povečana količina stresa v vašem življenju lahko povzroči, da potrebujete več časa kot običajno, da zaspite. Vendar pa je lahko zaskrbljujoče, če tudi takrat, ko se vam ne dogaja nič posebnega, zvečer potrebujete več kot pol ure, da zaspite. Če je to pri vas pravilo, ne izjema, bi se bilo glede tega zagotovo dobro posvetovati z zdravnikom. Podobno velja tudi za vse, ki se ponoči pogosto zbujate in potem težko zaspite nazaj. Sčasoma se lahko razvije celo nekakšen pogojni refleks. Spanje oziroma posteljo začnete povezovati z negativnimi občutki, ki spremljajo trenutke, ko želite zaspati, vendar ne morete. Posledično ste že pred odhodom v posteljo napeti in zaskrbljeni, zato še težje zaspite. Postopoma se tako ujamete v začaran krog in razvijete motnjo spanja.

Pred in med spanjem se nadpovprečno veliko premikate

O motnjah spanja ne govorimo le takrat, ko prihaja do odstopanj pri količini spanja, ampak tudi v primeru, da je močno zmanjšana kvaliteta spanca. Eden od dejavnikov, ki lahko vpliva na to, je t. i. sindrom nemirnih nog. Ljudje, ki se soočajo s to težavo, težko umirijo noge že pred spanjem, gibi pa se nadaljujejo tudi potem, ko že zaspijo, zaradi česar je spanec pogosto precej rahel. Čeprav sindrom nemirnih nog ni motnja spanja v najožjem smislu, pa ima lahko med drugim vsekakor zelo negativen vpliv tudi na spanje. Včasih lahko simptome, podobne  tistim, ki spremljajo sindrom nemirnih nog, povzroči tudi katera druga bolezen ali pa so posledica uživanja določenih zdravil.

Motnje spanja – ko niste zmožni ohranjati ustaljenega urnika spanja

Verjetno veste, da bi bilo idealno, da se vsak večer v posteljo odpravite ob približno isti uri in da se tudi zbujate ob podobnih urah. Manjša odstopanja seveda niso problematična. Če pa se večja odstopanja ponavljajo dlje časa, se lahko poruši vaš biološki ritem. Tako vaše telo nima več pravega občutka, kdaj je čas za spanje in kdaj za budnost. Pomembno je, da najprej prepoznate morebitno težavo, nato pa pripravite načrt, tudi s pomočjo zdravnika, kako se lotiti njenega razreševanja. Verjetno boste sicer potrebovali kar nekaj discipline, vendar se vam bo na koncu obrestovalo. Urejen bioritem ima namreč ogromen vpliv na kvaliteto vašega življenja.

Med spanjem proizvajate nenavadne zvoke

Vas lastni zvoki pogosto prebudijo? Imate takrat občutek, da težko vdihnete zrak? V tem primeru bi šlo lahko za t. i. sindrom obstruktivne apneje med spanjem. Pogosto smrčanje lahko napoveduje možnost razvoja tega sindroma, pri katerem pride med spanjem do težav pri delovanju dihalnega sistema. Pomembno je, da čim prej poiščete pomoč, saj lahko sindrom vpliva tudi na razvoj drugih resnih zdravstvenih težav, seveda pa je problematičen že sam po sebi.


VEČ VSEBIN: