Mladi potrebujejo železo

Znanstveniki s kalifornijske univerze UCLA so v nedavni raziskavi ugotovili, da lahko pomanjkanje železa v obdobju odraščanja vpliva na strukturo možganov, ki se še razvijajo. Merili so njihove ravni transferina, prenosne beljakovine, ki dostavlja železo po telesu in v možgane. Ugotovili so, da so bile njegove ravni povezane z opaznimi razlikami v možganih, ko so mladostniki prišli v mlajšo odraslo dobo. V raziskavo je bilo zajetih 615 mladih zdravih dvojčkov


železo v krvi

Ravni transferina so jim ugotavljali osem do 12 let pred slikanjem možganov, in sicer pri 12., 14. in 16. letu starosti, pri 23. letu pa so opravili difuzijsko magnetnoresonančno slikanje možganov. Slednje prikaže tudi mielinske povezave in njihovo celovitost. Mielin je sestavni del ovojnice živčnih vlaken. Železo sodeluje pri nastajanju mielina, mielin pa povečuje hitrost komuniciranja v možganih.

Pri posameznikih z zvišanimi vrednostmi transferina, ki so znak nizkega vnosa železa s prehrano, so opazili strukturne spremembe v predelih možganov, ki so dovzetni za nevrodegeneracije. Slaba preskrba z železom v otroštvu spodkoplje v možganih rezerve, ki jih posameznik potrebuje pozneje v življenju za zaščito pred staranjem in Alzheimerjevo boleznijo.

V nadaljnjih analizah so tudi prepoznali gen, ki vpliva tako na ravni transferina kot na možganske povezave. Šlo naj bi za posebno različico gena HFE, ki je povezana z zmanjšano celovitostjo možganskih vlaken, čeprav nosilci te genske različice še ne kažejo simptomov bolezni ali okvar kognitivnih sposobnosti.
Železo ima v telesu številne pomembne vloge. Verjetno je najbolj znano po tem, da omogoča vezavo in prenos kisika od pljuč po vsem telesu. Zadostne količine železa so bistvenega pomena tudi za ohranjanje kognitivnih funkcij.


VEČ VSEBIN: