Mikrovalovna pečica v hrani ne pusti nobenega sevanja

Mikrovalovna pečica je dobrodošla rešitev za hitro pripravo hrane, kadar za kuhanje nimamo časa. Verjetno se je kdo izogiba tudi zato, ker nekateri svarijo pred sevanjem. A hitra in poceni rešitev za pripravo hrane v obliki mikrovalovne pečice je povsem varna, pravijo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).


Mikrovalovna pečica

Mikrovalovi hrane kemično ne spreminjajo

Kot pravi strokovni sodelavec ZPS Črt Breskvar, lahko mikrovalovno pečico varno uporabljajo celo šolarji. »V nasprotju s pričakovanji pa razlog za odklanjanje njene uporabe ni neznanje zaradi premajhne razgledanosti, pač pa znanje, oziroma bolje rečeno ‘alternativno’ znanje, ki se širi po najsodobnejših poteh. Internet je neskončno obsežen medij, poln vseh mogočih koristnih in zanimivih informacij. Žal se uporabniki vse premalo zavedajo, da je na njem prav toliko, če ne še več, popolnih neumnosti,« meni.

Pojasnil je, da je vir sevanja v mikrovalovni pečici majhna naprava magnetron. Ta oddaja usmerjevalen sevalni snop v sredino pečico, sevanje pa se v notranji kovinski oblogi odbija in se razprši po celotni pečici. Ko se magnetron izklopi, sevanja ni več. »Pomemben podatek je tudi, da mikrovalovi vplivajo samo na gibanje molekule vode. Hrana v večini primerov vsebuje vodo, kar v kuhinji učinkovito izrabimo,« je še dodal Breskvar, ki pomirja, da mikrovalovi v hrani ne puščajo nobenega sevanja in v njej kemično ne spreminjajo snovi. Tovrstno pečico tako lahko uporabljajo tudi otroci, le privaditi se je treba.

Izbira je vaša

Kakšno mikrovalovno pečico boste izbrali, je tako povsem vaša odločitev. Upoštevajte svoje potrebe in prostorske zmogljivosti, pozorni pa bodite tudi na dodatne funkcije, ki še najbolj vplivajo na ceno, pravijo pri ZPS. V premajhne pečice ne moremo postaviti večjih krožnikov, razlike v moči (na primer razlika med 700 in 1000 W) pa na učinkovitost ne vpliva veliko.


Mikrovalovna pečica ponuja več funkcij, in sicer je primerna za pogrevanje pripravljene hrane iz hladilnika, za hitro taljenje zamrznjene hran pred kuhanjem in za zdravo kuhanje sveže zelenjave. V višjem razredu so pečice, ki vsebujejo še žar, v takšnih pečicah pa lahko pečemo celo pecivo, pice ali meso. Kljub temu mikrovalovna pečica z žarom ne more nadomestiti klasične, ampak jo uspešno dopolnjuje, še poudarjajo. Za majhne kuhinje so najprimernejše kombinirane pečice, ki omogočajo tudi pečenje z vročim zrakom ali s paro.

VEČ VSEBIN: