Menstrualna skodelica: Katere so najpomembnejše prednosti?

Menstrualna skodelica ponuja ogromno prednosti v primerjavi z vložki in tamponi. Izpostavljamo nekaj najpomembnejših razlogov, zaradi katerih se zdi uporaba menstrualne skodelice najboljša rešitev ta hip za »tiste dni v mesecu«.


Menstrualna skodelica

Nižji stroški

Ko kupite menstrualno skodelico, jo lahko uporabljate več let. Nekateri proizvajalci celo trdijo, da njihova menstrualna skodelica ob pravilni uporabi in vzdrževanju zdrži kar 10 let. Po drugi strani pa morate vložke in tampone kupovati vsak mesec. Enostaven izračun tako pokaže, da se vam investicija v menstrualno skodelico s finančnega vidika na dolgi rok precej bolj splača.

Menstruacija vas ne bo več presenetila

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste nepričakovano dobili menstruacijo, vendar pri roki kot zanalašč niste imeli vložkov ali tamponov. Tako ste si morali higienske pripomočke izposojati od drugih žensk ali celo sredi noči iskati kraj, kjer bi jih lahko kupili. Nakup menstrualne skodelice pomeni, da boste na menstruacijo vedno pripravljeni, tudi če nastopi nekaj dni prej, preden ste jo pričakovali.

Menstrualna skodelica ima manj strupenih snovi

Pri izdelavi vložkov in tamponov se pogosto uporabljajo škodljive kemikalije, ki pridejo nato v stik z vašimi intimnimi deli. To lahko privede tudi do resnih zdravstvenih zapletov. Z uporabo menstrualne skodelice teh nevarnosti ni več. Poleg tega pa uporaba menstrualne skodelice ne predstavlja tveganja za sindrom toksičnega šoka, ki je prisotno pri uporabi tamponov.


Popolno tesnjenje

Menstrualne skodelice so na voljo v različnih velikostih. Tako lahko izberete takšno, ki se vam bo povsem prilegala (najpomembnejša dejavnika pri izbiri ustrezne menstrualne skodelice sta vaša starost in to, ali ste že rodili). Z menstrualno skodelico ustrezne velikosti ste lahko povsem brez skrbi, da bi prišlo do morebitnih nezgod. Prav tako pa takšna menstrualna skodelica ne bo povzročala nikakršnega nelagodja ob uporabi. Vstavitev in odstranjevanje sta povsem enostavna, skodelico pa je treba v povprečju prazniti na 12 ur, zaradi česar bodo vaši dnevi precej bolj brezskrbni. Seveda pa lahko menstrualno skodelico uporabljate tudi med spanjem. Tako bodo tudi vaše noči mnogo mirnejše, saj se vam ne bo treba zbujati, da bi zamenjali vložek ali tampon.

Zmanjšanje količine odpadkov

Pomemben razlog za uporabo menstrualne skodelice je povezan tudi z zaščito okolja. Vložki in tamponi namreč predstavljajo vse prej kot zanemarljiv delež odpadkov. Poleg tega pa pomeni že njihova proizvodnja precejšnjo obremenitev za okolje. Menstrualna skodelica je tako precej bolj ekološko osveščena izbira, njeno vsebino pa lahko po uporabi spraznite kar v straniščno školjko, kar pomeni tudi manj neprijetnih vonjav.

VEČ VSEBIN: