Vaš menstruacijski ciklus lahko “zmotijo” številni dejavniki

Za večino žensk velja, da, ko enkrat dosežejo ustaljen menstruacijski ciklus, ta takšen tudi ostane. A tudi še tako skladna in hormonsko uravnovešena obdobja lahko včasih prekinejo oziroma zmotijo nekateri dejavniki. Kateri? Nadaljujte z branjem in izvedeli boste.


(Daljša) letalska vožnja

Daljša potovanja z letalom lahko vplivajo na vaš menstrualni ciklus. Študije so namreč pokazale, da potovanje skozi različne časovne pasove vpliva na vaš spalni ciklus posledično pa tudi na hormonskega kar se lahko izrazi v spremenjenih menstruacijskih vzorcih. Slednja »motnja« je posledica sprememb v okviru dveh hormonov – kortizola (stresnega hormona) ter melatonina (hormon, ki se odziva glede na izpostavljenost svetlobi). Rezultati najnovejših študij celo kažejo na opažanje številnih menstrualnih »nepravilnosti« s strani stevardes. Seveda nekdo, ki potuje z letalom enkrat ali nekajkrat na leto tovrstne spremembe ne bo zaznal, a ženske, ki daljše letalske razdalje opravljajo redno (morda celo večkrat mesečno) so omenjenim motnjam zagotovo bolj izpostavljene.

Menstruacijski ciklus

Ekstremen stres

Akutni stres po izgubi zaposlitve, smrti ljubljene osebe, razvezi ali celo dolgoročni bolezni lahko občutno vplivajo na vaš menstrualni cikel. Ko je vaše telo izpostavljeno večjemu stresu se namreč raven stresnega hormona – kortizola poveča. Med tem, ko se njegovo sproščanje ukvarja s pritokom stresnih simptomov, lahko kortizol hkrati vpliva tudi na druge hormone – med drugim tudi na menstrualne. Visoka raven stresa tako lahko povzroči nizko stopnjo hormona progesterona, kar lahko povzroči neredne ovulacije ter posledično spremenjen menstrualni ciklus.

Povečan vnos alkohola

Najnovejše študije kažejo, da lahko odrasle ženske povsem brez posledic na teden zaužijejo do 10 alkoholnih pijač. Kar pa je več kot omenjena številka, lahko resno vpliva na raven reproduktivnih hormonov ter tudi na menstruacijski ciklus. V najhujših primerih lahko prekomerno uživanje alkohola na dolgi rok pripelje tudi do neplodnosti.


Telesna teža in menstruacijski ciklus

Telesne maščobe so močno povezane s hormonskim ravnovesjem, ovulacijo ter menstrualnimi (ne)pravilnostmi. Hitro izgubljanje telesne teže ali prekomerno pridobivanje le te tako lahko vpliva na menstrualni ciklus. Ženske z nizko telesno težo oziroma s prekomernim hujšanjem tako znižajo raven kortizola, kar lahko pripelje do »izklopa« reproduktivnega sistema. Njihovi organi namreč ne dobijo dovolj »podpore«zato do ovulacij prihaja manj redno. Predstavnice nežnejšega spola, ki se soočajo z obratnim problemom – s prekomerno telesno težo, pa svoj menstrualni cikel »uničujejo« s posledično previsoko ravnjo inzulina, ki neposredno vpliva na jajčnike in ovira ovulacijo.

VEČ VSEBIN: