Meditacija in njeni pozitivni učinki

Meditacija ima veliko čudovitih prednosti in je privlačna za družbo v kateri je življenje vse bolj napeto in izpostavljeno nenehnim spremembam. Poznamo več vrst meditacije. Vsem je skupno to, da skušajo doseči skladno povezanost zdravja in miru.


Meditacija

Učinki meditacije

Beseda meditacija izvira iz latinske besede »meditari« ter pomeni »razmišljati« in »vaditi«. To pomeni, da moramo razmišljanja o samem sebi in spoznavanju svoje duševnosti povezati z vsakodnevnimi vajami, za kar je potrebna precejšnja mera samodiscipline.

Ko so ugotovili, da vzhodnjaški način meditacije sprošča notranjo napetost, so jo začeli uporabljati tudi v zahodnem svetu. Danes se učinkovito uporablja za zdravljenje zvišanega krvnega pritiska, migrene in drugih vrst glavobolov. Med meditacijo se naše telo umiri, zmanjša se hitrost dihanja in porabe kisika v krvi ter zniža se tudi količina mlečne kisline v krvi, saj se ta med stresom v telesu poveča.

Meditacija in budizem

Na Kitajskem je meditacija tesno povezana z budizmom, kjer pomaga doseči raven zavesti, ko telesne potrebe niso več potrebne in ko človeški duh spozna osnovno resnico. Nekateri menihi se v stanju globokega duševnega stanja in mirne pripravljenosti lahko dajo živi zakopati v zemljo za več ur. Večina zahodnjakov tega ne more doseči, saj je to za njih prevelik napor, torej prej stres kot sprostitev. Za zahodni svet je bolj sprejemljiva indijska oblika meditacije, imenovana joga.


Začetniška 5- minutna meditacija

Prižgite si pomirjujočo glasbo, vzemite si čas in se sprostite. Zaprite oči in izmenjujoče menjavajte vdih in izdih. Zbistrite si um ter poizkusite odmisliti vse. Misel za misel potisnite ven iz svojega uma, kajti v tistem trenutku ni važno popolnoma nič. Ne obremenjujte se preveč s tehniko in samim položajem sedenja, saj bo meditacija potem bolj stresna.

Če želite napredovati, poizkusite vsak dan z minuto dlje. Ne bodite obremenjeni s časom meditiranja, ampak samo s tem kako se vi počutite. Ko boste dojeli smisel meditacije, boste dojeli njen učinek na odpravljanje stresa.

VEČ VSEBIN: