Redna mamografija rešuje življenja

Ste se že odzvale vabilu za redni mamografski pregled ali ste ga le pospravile in nanj pozabile? Mamografija oziroma redni mamografski pregledi močno zmanjšajo tveganje za smrt zaradi raka na dojkah, opozarjajo raziskovalci.


Mednarodna raziskava, ki so jo opravili v 16 državah in objavili v ZDA, je pokazala, da redni mamografski pregledi zmanjšujejo tveganje za smrt zaradi raka na dojki za 40 odstotkov. Ženskam, ki mamografije na opravljajo redno, se tveganje za smrt zaradi raka na dojki zmanjša za 23 odstotkov. Študija je še enkrat potrdila, da je mamografija ključnega pomena pri zgodnjem odkrivanju raka dojk in s tem za zmanjšanje umrljivosti.

Mamografija

Mamografija – je prihodnost v digitalni tomosintezi?

Za še bolj učinkovito metodo odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb na dojki kot je mamografija velja digitalna tomosinteza dojk. Klasična mamografija je rentgenska metoda, ki omogoča dvodimenzionalno projekcijo tridimenzionalnih struktur v dojki. Digitalna tomosinteza ali »sodobna mamografija« pa omogoča trdimenzionalne fotografije, s katerimi se lahko zazna že komaj opazne spremembe na dojki, ki z mamografijo niso vidne. Za ženske, ki so v bolj tvegani skupini za nastanek raka na dojki, je priporočljivo, da se odločijo za pregled z novo in tudi natančnejšo metodo.

Rako dojke je najpogostejši rak pri ženskah

Po vsem svetu je med ženskami najpogostejša oblika raka rak dojk. V razvitem svetu je drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka, v nerazvitem pa prvi. Rak dojke letno zahteva okoli pol milijona smrtnih žrtev. Nastanku raka dojke so posebej podvržene ženske, ki imajo gosto tkivo dojke – tako tkivo namreč vsebuje več različnih tipov celic, ki bi lahko spodbudile nastanek te bolezni. Zaradi gostote tkiva je (pred)rakave spremembe tudi težje zaznati s pomočjo preiskave kot je mamografija, kar je še ena oteževalna okoliščina.


Kaj zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojke?

Strokovnjaki so enotni – tveganje za nastanek raka dojke zmanjšuje vadba! Gibanje namreč spremeni način presnavljanja hormona estrogena, ki je izjemno pomemben faktor pri nastanku raka dojke. Na Univerzi v Minnesoti so ugotovili, da se tveganje za nastanek raka dojke manjša obratno sorazmerno s količino fizične aktivnosti. Z drugimi besedami: bolj kot se gibljemo, boljši je učinek. Skoraj 30 različnih študij je pokazalo, da ženske, ki vadijo tri- do štirikrat tedensko zmanjšajo tveganje za nastanek tega raka za kar od 30 do 40 odstotkov. Za primerjavo: skoraj enak učinek ima tamoxifen, ki je eno najboljših zdravil za preprečevanje raka dojke.

Proti raku na dojki je učinkovita tudi hrana, še posebej gobe (npr. šitake), brokoli, granatno jabolko, leča, orehi, borovnice, špinača, jajca, losos in rženi kruh.

VEČ VSEBIN: