Maline – eliksir zdravja

Maline so učinkovito zdravilo za najrazličnejše vrste težav: priporočajo jih srčnim bolnikom in pri živčnih boleznih, kot je nervoza, za uravnavanje hormonskih neravnovesij in kot pomoč pri diareji. Preberite več o zdravilnih učinkih tega okusnega poletnega gozdnega sadeža.


Maline so izjemen sadež, saj vsebujejo več zdravilnih učinkovin kot denimo paradižnik, brokoli ali kivi. Najbolj so učinkovite, ko jih uživamo same. Polne so vitamina A in zato, podobno kot korenček, delujejo proti okvaram oči ter izboljšujejo vid. Kombinacija vitamina C in rutina v malinah krepi ožilje in skrbi za to, da so organi preskrbljeni s hranili. Maline so polne antioksidantov, zato imajo odličen anti-aging učinek. Ti sadeži tudi zavirajo in preprečujejo krvavitve – npr. premočne menstrualne krvavitve, krvavitve iz dlesni, nosu … Ker čistijo črevesje, delujejo kot naravno odvajalo ter pomagajo pri težavah z ledvicami in mehurjem. Ker so polne biotina, poskrbijo za lepo kožo in lase.

Maline

Delujejo proti raku

Maline vsebujejo izjemno pomembno sestavino – elaginsko kislino, ki zavira nastajanje rakavih celic tako, da jih spravi pod lasten nadzor ali jih popolnoma ustavi ter s tem preprečuje, da napadajo DNK. Še posebej jo cenijo zaradi njene odpornosti na visoke temperature in mraz.

Dobri stari malinovec …

Ste kot otrok pili veliko malinovca? Če ga še vedno pijete, nikar ne opustite te navade ali jo morda znova obudite. Zdravniki so namreč prepričani, da močno koncentriran sok iz malin znižuje krvni sladkor (zaradi tega se dlje časa počutimo sito) in je zelo dobra zaščita proti virusom. Obenem imajo maline zelo zdravilno aromo – s svojim vonjem sproščajo in pomirjajo organizem, po drugi strani pa človeka napolnijo z energijo.


Čaj iz listov malin

Plodovi maline so tako dobri in okusni, a še zdaleč niso edini užiten del tega sadeža! Liste malin lahko uporabite za zelo zdravilen čaj, saj vsebujejo obilico vitaminov, polipeptide, čreslovino in organske kisline. In kdo je rekel, da so dobre samo sveže maline? Suhe plodove malin lahko uporabite kot začimbo ali za pripravo napitkov.

VEČ VSEBIN: