Majhne spremembe za boljše razmerje

Ste opazili, da je dobršen del vašega odnosa s partnerjem postal rutina? To se slej ali prej zgodi vsem parom, če niso pozorni na tiste drobne vsakodnevne pozornosti, ki vsakič znova poskrbijo za iskrico. S tem seveda nimamo v mislih prinašanja rož, bombonjer ipd., čeprav je seveda tudi to lahko lepa pozornost. Ampak tisto, kar na koncu dneva zares šteje, pogosto nima nič skupnega z materialnimi darovi. Če iščete možnosti, kako s pomočjo majhnih sprememb izboljšati vajino razmerje, imamo za vas nekaj zanimivih predlogov.


Partnerstvo

Občasno prevzemite partnerjeve zadolžitve

Stalno ponavljanje zelo podobnih opravil slej ali prej privede do občutkov zdolgočasenosti in ujetosti. Tako ni nenavadno, da se ti občutki prenašajo tudi v razmerje. Če opazite, da je vaš partner preobremenjen, vsaj občasno prevzemite določeno opravilo. Že malenkosti lahko nekomu, ki se je ujel v ponavljajočo se rutino, pomenijo ogromno. Seveda pa mora biti to nekaj, kar je obojestransko. Če zgolj eden izmed para nenehno pomaga drugemu, lahko pride hitro do zamer.

Sklepajta kompromise, ko gre za preživljanje skupnega časa

Seveda ni nujno, da so zanimanja partnerjev povsem identična. Vendar pa je to lahko tudi idealen teren za spore, ko se poskušata odločiti glede preživljanja skupnega časa. Zelo pomembno je, da se naučita, da mora občasno vsaj malce popustiti vsak od vaju. Zakaj se ne bi tokrat pridružili partnerju pri njegovi najljubši aktivnosti, naslednjič pa bi se vlogi zamenjali? Seveda je dobro, da imata tudi čas, ki ga porabita le zase, vendar je vsekakor koristno, da občasno »preverita« tudi, kaj je tisto, kar partnerja pri določeni dejavnosti tako navdihuje. Obenem pa je to tudi idealna priložnost, da se učita, kako sklepati kompromise – ti so namreč nujni sestavni del uspešnega razmerja.

Ne pozabita na pomen iskrenih komplimentov

To, da postaneta bolj pozorna na moč, ki jo imajo komplimenti, še ne pomeni, da morata postati »osladna« in se obsipavati z neiskrenimi pohvalami. Za dobro razmerje je pomembno predvsem to, da partnerja ne začnete dojemati kot nekaj samoumevnega, ampak da poskušati zaznavati tudi male spremembe – in jih seveda tudi pohvaliti, če so vam všeč. Pomislite, kako se sami počutite, ko slišite kompliment. Verjetno vam bo tako hitro jasno, zakaj lahko pomeni ta drobna sprememba občutno izboljšanje.


Poiščita priložnosti za smeh

Smeh ima izjemno pozitiven učinek na naše zdravje in počutje. Pogosto lahko prav smeh prinese precejšnjo psihično razbremenitev in ublaži negativne vplive stresa. Seveda pa je smeh izjemno pomemben tudi za vajino razmerje. Vsekakor ni presenetljivo, da je prav dober smisel za humor ena tistih lastnosti, ki jih ljudje najpogosteje iščejo pri svojem idealnem partnerju. Poiščita torej nekaj, kar vaju oba zabava – in se skupaj nasmejta iz srca.

Telovadba lahko povezuje

Dejavnosti, za kateri nam danes pogosto zmanjkuje časa, sta velikokrat prav športna aktivnost in kakovostno preživljanje časa s partnerjem. Zakaj ne bi torej združili obeh aktivnosti? Še posebej zaradi dejstva, da raziskave kažejo, da imajo tisti pari, ki se skupaj ukvarjajo s športom, močnejši občutek povezanosti in skupnosti. Najbolj priporočljivo za to so seveda športi, kjer sta vsaj deloma odvisna drug od drugega oziroma kjer morata delovati kot uglašena ekipa.

»Vrečka presenečenja«

Omenili smo že, da so skupne dejavnosti pomembne. Če nista najboljša pri odločanju, kdaj je čas za določeno dejavnost, lahko odločitev prepustita naključju. To bo poskrbelo tudi za nekaj prijetnega vznemirjenja in nepredvidljivosti, kar lahko še dodatno koristi vajinemu razmerju. In kaj natančno imamo v mislih? Najprej na listke napišita dejavnosti, ki bi jih želela početi skupaj. Te listke nato stresita v vrečko in ob koncu tedna izmenično izvlecita listek. Ta bo torej odločil, kaj je tisto, kar bosta počela.

VEČ VSEBIN: