Kako mačke vplivajo na nas?

Čeprav se nadvse bojimo leva, se nam je »prijaznejša« vrsta zveri, zasidrala v srce. Domače mačke so v preteklosti, ponekod pa tudi danes, imele nalogo lovljenja miši in podgan, ki so delale škodo v gospodinjstvu. Legenda pravi, da so mačke prvič pojavile na Noetovi barki, kjer so se miši prekomerno razmnožile. Ko je Noe razmišljal kaj naj naredi zoper to nadlogo, je božal leva po glavi. Ta je med kihanjem izpljunil nekaj mačk, ki so nato ukrotile miši na barki.


Mačka

Zgodovina mačk

Podobo mačke so v različnih kulturah obdajale pozitivne ali negativne predstave, pripisovali pa so jim tudi nadnaravne moči. Tako so v antični Kitajski verjeli, da mačje oči odganjajo zle duhove, budisti pa so verjeli, da se duh umrlega utelesi v mački, preden odide v naslednje življenje.

Zgodovinsko mačko najpogosteje povezujemo z Egipčani. Oni so bili prvi, ki so mačko udomačili, njihova naloga je bila lovljenje glodavcev in kač. Egipčansko boginjo Bastet so upodabljali kot mačko. Bila je hči sončnega boga in je predstavljala moč sonca, s pomočjo katerega dozorijo pridelki. Postala je ena najbolj priljubljenih egiptovskih božanstev. Potrebno se je zavedati, da ni šlo za čaščenje mačke kot živali, ampak simbola, ki ga je le ta predstavljala. Mačke so krasili z nakitom, ob smrti so jih mumificirali in darovali boginji. V templju boginje je bilo najdenih več kot 300.000 mumificiranih mačk. Če si v Egiptu mačko ubil, si bil kaznovan s smrtjo.

V Evropo so mačke prišle leta 100 pr.n.št., kljub temu, da nam je znano, da mačke jedo na Kitajskem, se v sicer manjši meri to dogaja ne tako daleč od nas – v Švici. V nekaterih regijah so namreč mačke tradicionalni recept na kmetijah, »poraba« mačk in psov je v Švici dovoljena, prav tako jih še vedno uporabljajo za mačje krzno, saj menijo, da le-to pomaga pri revmatizmu.


Vez mačka-človek

Pri odkrivanju navezanosti med otroci in njihovimi starši, je bil izpeljan znan poskus, iz katerega se je rodila teorija navezanosti. Otroke so postavili v neznan prostor s svojim skrbnikom in opazovali, kako se otrok vede, ko skrbnik zapusti sobo in se nato vrne. Podoben poskus so izpeljali mehiški raziskovalci, samo da so namesto vezi med otroci in starši opazovali vez med mačko in njenim lastnikom. Izkazalo se je, da so mačke zagotovo navezane na ljudi. Ko so bile s svojimi lastniki, so bile bolj sproščene in pogumne pri raziskovanju okolja.

Nove raziskave kažejo, da mačke niso navezane na svojega lastnika samo za voljo hrane. Tako da mit, ki se vztrajno drži naših mačjih hišnih ljubljenčkov, ne drži. Na Dunajski Univerzi so izpeljali dlje časa trajajočo raziskavo, kjer so snemali in analizirali posnetke med 41 mačkami in njihovimi lastniki. Osebnost mačke in lastnika so prav tako testirana posebej. Ugotovili so, da ekstrovertirane ženske in mlade aktivne mačke, v odnosu uživajo največ sinhronosti. Izkazalo se je, da je odnos med mačko in žensko bolj intenziven, saj se ženske v primerjavi z moškimi, bolj potrudijo, da se z mačko ukvarjajo in igrajo. Posledično se tudi mačke raje »cartajo« pri ženskah in jim rade vrnejo prijaznost. Zanimivo je, da če se lastnik z njimi igra, ko one to želijo, bodo prej vrnile uslugo, ko bo lastnik pri volji za igranje in ukvarjanje z njimi.

V zakup je potrebno vzeti tudi to, da so nekatere pasme mačk, kot na primer siamska in ruska modra mačka, bolj nagnjene k potrebi po človeški družbi. Potrebno se je zavedati, da mačke kažejo naklonjenost do svojih lastnikov, seveda pa je intenzivnost odnosa odvisna v trudu, ki ga vložimo v ta odnos, v smislu igre in povezovanja. Podobno kot pri ljudeh, mar ne?

Maček in družina

Stres

Kolikokrat smo že slišali, da je žival prinesla življenje v dom? Družba živali je lastnikom lahko v veliko uteho. Mačke jim predstavljajo čustveno podporo in blažijo občutke osamljenost, depresije in anksioznosti. Interakcija z njimi znižuje stres in krvni tlak. Božanje mačje dlake nas pomirja. Neka študija je pokazala, da imajo lastniki mačk manj možnosti za možgansko ali srčno kap, kar bi morda lahko povezali z zniževanjem krvnega pritiska in stresa ob njihovi prisotnosti. Njihova sposobnost za podporo in prijateljstvo je pogost razlog, zakaj jih imamo.


Mačke in slab dan

Mačja družba se je izkazala za primerljivo s človeško. Če ste lastnik mačke, ste najbrž opazili, da se vam pogosto, ko ste žalostni ali slabe volje, mačka stisne v naročje. V Švici so izpeljali raziskavo, kjer so spremljali 212 mačk in njihovih lastnikov. Rezultati raziskave so pokazali, da mačke pozitivno vplivajo na slabo voljo lastnikov, vendar na nas ne vplivajo še bolj pozitivno, ko smo dobre volje. Ljudje, ki so bili dobre volje, so to raje delili s partnerjem kot z mačko, medtem ko so se ob slabem dnevu radi zatekli k mačji tolažbi. Tako bi lahko rekli, da so mačke magnet za slabo voljo, ki jo počasi, a vztrajno, »izsrkajo« iz nas.

Predenje mačk

Predenje pozitivno vpliva tako na mačko kot na njenega lastnika. S predenjem mačke sproščajo endorfin, to je hormone sreče. Zmotno je prepričanje, da mačke predejo samo takrat, ko so vesele in se dobro počutijo. S predenjem sproščajo napetost, travmatične izkušnje, bolečino, nekatere pa predejo tudi ko umirajo. Po drugi strani mačje predenje pomirja lastnika, z njim nam izkazujejo njihovo naklonjenost do nas.

Maček

Mačje bolezni

Kljub temu, da so mačke prijetna družba, se je potrebno zavedati njihovih »ne varnosti«, še posebej pri tistih mačkah, ki niso samo notranje. Mačke so namreč prenašalci nekaterih bolezni (npr. Bartonella henslae), ljudje pa so pogosto alergični na njihovo dlako. Mačji ugrizi so lahko infekcijski, zato ga je potrebno primerno oskrbeti, saj je v nasprotnem primeru lahko smrtno nevaren. Nekaterim ljudem so mačke skrajno neprijetne, močen strah pred njimi se imenuje ailurofobija. Beseda izhaja iz grške besede aílouros, ki pomeni mačka in phobos ki pomeni strah. Ljudji, ki se bojijo mačk, ni samo strah njihovega ugriza ali praske ampak tudi, njihovega “prekletstva”, saj veste »črna mačka prinaša nesrečo«. Pomembno je, da svojo mačko primerno zdravstveno oskrbite in se tem zaščitite tudi vas pred morebitnimi zapleti.

Zanimiva naključna dejstva o mačkah

  • mačke nimajo receptorja za zaznavanje sladkosti, torej še en razlog,da jih ne hranite s čokolado, ki mačkam resno škoduje.
  • mačke v povprečju prespijo 2/3 dneva. Če pogledamo mačko staro 9 let, je tako budna samo 3 leta svojega življenja.
  • v nasprotju z lastniki psov, so lastniki pretežkih mačk, pogosto tudi sami pretežki.
  • mačke lahko proizvedejo okoli 100 zvokov, medtem ko psi le 10.
  • mačke lahko v enem odrivu skočijo za 5x svoje višine.

VEČ VSEBIN: