Mačji krempelj – čudež iz Amazonije

Amazonski pragozd, ki se razteza na neverjetnih sedmih milijonih kvadratnih metrov, je dom številnim rastlinskim vrstam z unikatnimi in še neraziskanimi zdravilnimi lastnostmi. V njem živi kar 10 % vseh poznanih vrst, ogromno pa jih je še neodkritih. O biotski pestrosti Amazonije pričajo tudi številke: na tem območju živi kar 2,5 milijona insektov in 40.000 rastlinskih vrst.


Ena od zdravilnih skrivnosti, ki jih je narava ujela v to amazonsko džunglo, je vsekakor mačji krempelj (Uncaria tomentosa). O tej tropski vzpenjalki, ki ji v španščini pravijo una de gato (njeni trni spominjajo na kremplje), se le redko govori. Mačji krempelj je naravni antibiotik, ki ga že stoletja uporabljajo v tradicionalni medicini za zdravljenje najrazličnejših bolezni: tumorjev, astme, driske, artritisa, želodčnih čirov, herpesa, vnetij in nalezljivih bolezni, kandide, sinuzitisa ter si z njim pomagajo v boju proti parazitom in zajedavcem. Južnoameriška ljudstva so ga dolgo časa uporabljala tudi kot kontracepcijo.

mačji krempelj

Kako deluje mačji krempelj?

Cela vrsta bolezni nastane zaradi infekcije, oslabljenega imunskega sistema ali vnetja. Ti dejavniki močno vplivajo tudi na razvoj raka in srčno-žilnih bolezni. Mačji krempelj lahko ob redni uporabi korenito izboljša zdravje, saj deluje na več načinov: protimikrobno (ubija slabe bakterije), protivirusno (deluje proti virusnim infekcijam), protivnetno (zmanjšuje oziroma preprečuje vnetja), protitumorno (zmanjšuje oziroma preprečuje rast tumorja), antioksidativno (deluje proti oksidativnemu stresu) in adaptogeno (se prilagaja notranjemu okolju in vseeno ohranja učinkovitost). Vsi našteti učinki te rastline so tudi znanstveno dokazani.

Zdravljenje artritisa

Na newyorški univerzi Langone Medical Center so opravili študijo, v kateri so opazovali učinke mačjega kremplja po 24 tednih uporabe. Pri lajšanju bolečin v sklepih, ki jih povezujemo z artritisom, je bila ta rastlina dvakrat bolj učinkovita kot placebo.


Protivnetno delovanje

Vnetja so način, s katerim se telo zdravi. Če trpimo za kroničnimi vnetji, pa to kaže na slabo delovanje imunskega sistema. Mačji krempelj pomaga zmanjševati vnetja in otekanje (pa naj gre za gležnje, ramena, roke …) ter pospešuje proces zdravljenja. Laboratorijska študija, objavljena v reviji Phytomedicine, je pokazala, da ta rastlina vsebuje zdravilne – alkaloidne in flavonoidne – komponente. Po treh dneh njene uporabe so se pri udeležencih v raziskavi vnetja v telesu znatno zmanjšala. Poleg tega je preprečila vnetje in odmiranje celic, zlasti tistih v želodcu.

Protirakavo delovanje

Še ena študija iz omenjene revije je pokazala, da jemanje mačjega kremplja ugodno vpliva tudi na zdravljenje raka. Po izsledkih sodeč, je bil mačji krempelj najbolj učinkovit pri zdravljenju raka materničnega vratu, dojke in debelega črevesa. Ugotovljeno je bilo tudi, da mačji krempelj zavira določeno obliko raka ščitnice, zato raziskovalci verjamejo, da bi lahko bil učinkovit pri zdravljenju raka in tumorjev na žlezah notranjega izločanja.

Spodbuja delovanje imunskega sistema

Mačji krempelj je rastlina, ki ima izrazit vpliv na imunski sistem, saj ga pomaga uravnati in prilagoditi, da postane tak, kot mora biti. Raziskovalci zato verjamejo, da lahko mačji krempelj pomaga tudi ljudem z zelo oslabljenim imunskim sistemom, kot so npr. bolniki z aidsom, ki so močno podvrženi oportunističnim okužbam. Mačji krempelj se je odlično izkazal tudi pri zdravljenju kandide in okužb zob.

Tudi za srce in ožilje

Mačji krempelj pomaga tudi srčno-žilnemu sistemu, saj ob rednem uživanju močno izboljša zdravje celične membrane rdečih krvničk. Polifenoli in antioksidanti, ki jih vsebuje, pa pomagajo ščititi kri po celem telesu.


Skrb za črevesje

To naravno zdravilo se je izredno dobro izkazalo tudi pri varovanju zdravja črevesja. Odlično namreč čisti črevesno steno in s tem odpravlja prebavne blokade ter povečuje absorpcijo hranil.

VEČ VSEBIN: