Z upoštevanjem luninega koledarja do boljših pridelkov na vrtu

Pravi vrtičkarji in vrtnarji verjetno lunin koledar že dobro poznate, za tiste, ki pa se znjim srečujete prvič, smo pripravili nekaj nasvetov. Luna je nebesno telo brez atmosfere in vode, njen preme pa znaša nekaj manj kot 3500 kilometrov, njena srednja razdalja od Zemlje pa znaša 384 400 kilometrov. Zemlja in Luna ena na drugo vplivata na več različnih načinov, vključno s plimovanjem ali bibavico. Večina učinkov plimovanja, ki jih lahko opazimo, je rezultat težnostnega oziroma gravitacijskega privlaka.


Luna je edini naravni satelit Zemlje, ki naš planet obkroži po skoraj eliptičnem tiru, in sicer v 27 dneh, sedmih urah, 43 minutah in 11 sekundah. Ob tem se tudi enkrat zavrti okrog lastne osi. Temu obdobju pravimo zvezdni ali siderični obrat.

Vrtnarjenje po luninem koledarju

Glede na to, kako je Luna obrnjena proti Soncu, Zemlji kaže različno velik del osvetljenega površja. Položaj Sonca se spreminja neodvisno od položaja Zemlje, zato mora Luna za to, da se vrne v isto lego osvetljenosti, opraviti nekoliko več od enega samega obrata. Zaradi tega se Luna v konjunkcijo s Soncem ne vrne po enem sideričnem mesecu, ampak približno dva dni pozneje. Obdobje, v katerem se zvrstijo čisto vse štiri lunine mene, traja 29 dni, 12 ur, 44 minut in 3 sekunde. Temu času pravimo lunin mesec ali lunacija. Lunino leto je po teh izračunih nekoliko krajše od  sončevega leta in šteje 354 dni, 8 ur, 48 minut in 36 sekund. Na tem obdobju temeljijo tudi vsi lunini koledarji.

Vsaka lunina »noč« in »dan« trajata 14 dni. Različne videze, v katerih se Luna prikaže Zemlji, imenujemo lunine mene. Poznamo mlado luno ali mlaj, prvi krajec, polno luno ali ščip ter zadnji krajec.


Mlada luna – Označuje začetek luninega meseca in nastopi takrat, kadar je Luna v konjunkciji s Soncem, leži pa med Zemljo in Soncem. V tem položaju se Luna zadrži tri dni. Tista stran Lune, ki je obrnjena proti Zemlji, v tem času ni osvetljena, zato Lune ne vidimo. Mlaj je tisto obdobje, ki zaključuje čas zadnjega krajca.
Prvi krajec – Predstavlja meno med mlajem in ščipom. Prvi krajec nastopi približno sedem dni in pol po mlaju, takrat namreč Luna prepotuje četrtino svoje orbite. Prvi krajec vidimo v obliki osvetljenega polkroga, osvetljena pa je desna polovica Lune.
Polna luna – Polna luna ali ščip nastopi takrat, ko Luna prepotuje 180 ° svoje orbite, Zemlja pa se nahaja med Soncem in Luno (gre za približno 14 dni in pol po mladi luni). Ob polni luni vidimo celotno površino Lune, saj Sonce osvetljuje celotno polkroglo, ki je obrnjena proti Zemlji.
Zadnji krajec – Z izrazom zadnji krajec označujemo meno med ščipom in mlajem. Zadnji krajec nastopi takrat, ko Luna prepotuje 270 ° svoje orbite in se spet pokaže v obliki polkroga. Ob zadnjem krajcu je osvetljena leva polovica (izbočeni del je obrnjen proti vzhodu).

Lunin koledar

Vpliv Lune  na rastline

Mnenja glede Lunine vpliva na različne kmetijske dejavnosti so že od nekdaj deljena. Pa vendar številni ljudje zvesto sledijo in upoštevajo Lunine vplive pri različnih opravilih, kot so setev, sajenje, nega rastlin in pobiranje pridelkov. Skeptiki bi sicer rekli, da gre le za ljudske vraže, a veliko ljudi, ki zagovarjajo biodinamično pridelavo, se z njimi nikakor ne bi strinjalo.

Obstajale naj bi povezave med poljedelskimi opravili in luninimi menami. Teorija govori o dvigajočih se in padajočih Luninih lokih – gre za pot, ki jo Luna opiše od najnižje pa do najvišje točke na orbiti (takrat je najbolj oddaljena od Zemlje). Na tej poti, ki jo Luna opiše, se Zemlji približuje in se od nje oddaljuje, istočasno pa se premika mimo dvanajstih zodiakalnih ozvezdij ter tako Zemlji pošilja sile, ki se izražajo preko zemlje, vode, svetlobe in toplote.

Vsi ti elementi se izražajo skozi razvoje različnih delov rastline: korenine, liste, cvetove in plod. Če pri kmetijskih oziroma vrstnih opravilih upoštevamo vplive kozmičnih ritmov, lahko z izbiro primernega časa za setev, negovalna dela in spravilo pridelkov spodbujamo razvoj določenega dela rastline ter hkrati vplivamo še na zdravje rastlin.


Biodinamični kmetovalci  so kulturne rastline glede na njihove izstopajoče lastnosti razvrstili v štiri skupine, in sicer med korenovke, listnate rastline, cvetnice in plodovke. Za vsako od teh skupin obstajajo vodila glede setve, sajenja, presajanje, oskrbe in spravilo plodov.

Tradicionalni koledarji pravijo, da je najprimernejši čas za setev ali sajenje 4 ali 5 dni pred polno luno.

Ko nastopi zadnji krajec, naj bi sejali vrtnine, ki ne smejo prezgodaj tvoriti semen ali se razcveteti. To so na primer bazilika, česen, blitva, pesa, čebula, komarček, kapusnice, endivija, špinača, motovilec, pa tudi čebulnice, korenike in gomolji. Ob zadnjem krajcu je najbolj primerno shranjevati sadje in zelenjavo (česna, čebule, krompirja), sušiti zelišča in obdelovati tla (oranje, gnojenje, rahljanje …).

Zadnji krajec je tudi čas, ko opravljamo večino del na vrtu, sadovnjaku in gozdu – presajanje, obrezovanje, cepljenje in sekanje lesa. Staro pravilo pravi, da moramo vse, kar zavira rast in razvoj, opraviti ob zadnjem krajcu.


Večino vrtnin sejemo ob prvem krajcu. Izpostavljamo predvsem kumare, bučke, jajčevce, paprike, peteršilj in vse druge vrste zelenjave, katere plodovi se razvijejo na površju. Čas prvega krajca je tudi najbolj primeren za pobiranje vseh vrtnin, ki jih bomo porabili sveže.

Vrtnarjenje po luninem koledarju v praksi

O vplivu Lune na naš vrt in zemljo smo se pogovarjali tudi z astrologinjo Ireno Stopar, ki tudi sama s pomočjo Lune in setvenega koledarja vrtnari že nekaj let.

Irena Stopar, astrologinja
Irena Stopar, astrologinja

Kako močan je vpliv Lune na našem vrtu?
Vpliv Lune na Zemljo potrjujejo celo znanstveniki. Dokazano je, da vpliva na plimovanje, na ženski ciklus in na rast rastlin. Ljudje se pod njenim vplivom včasih vedejo čudno in so zelo občutljivi. Nekatere celo drugi ožigosajo, da »jih Luna trka«.

Lunin koledar so ljudje uporabljali že davno. O njem govorijo starodavna izročila in zgodovinski zapisi. Vplivu Lune v setvenem koledarju sledimo glede na Lunine mene (mlaj, ščip, prvi in zadnji krajec) in glede na postavitev Lune v astroloških znamenjih. Vsako astrološko znamenje namreč vpliva na različne vrste rastlin in njihovih delov (cvet, list, plodi, gomolj). Upoštevamo tudi Lunine in Sončeve mrke, saj je to čas, ko naj zemlja in rastline počivajo.

Lunin vpliv je močan na vrtu, pa tudi sicer na vseh področjih življenja. Na našem vrtu vpliva na rast in razvoj rastlin. Posajene ob pravem času veliko bolje uspevajo. Pridelek je večji, več ga je in včasih se mi zazdi, da ima celo še boljši okus.

Kakšne so vaše izkušnje z vrtnarjenjem po Luninem koledarju?
Lunin koledar mi je zelo olajšal vrtnarjenje. Prepričana sem bila, da nimam talenta za vrtnarjenje, saj so rastline slabo uspevale. Že nekaj let sestavljam setveni koledar, ki temelji na Luninem gibanju, in ga redno uporabljam. Lahko se pohvalim, da od tedaj precej zdrave zelenjave pridelam kar sama. Predvsem sem se načrtno lotila sajenja solate, bučk, paradižnikov, paprike, krompirja, česna, čebulčka, peteršilja in še nekaj drugih vrst. Moj vrtiček je žal tako majhen, da za zahtevnejšo pridelavo ni prostora, čeprav si želim, da bi lahko posadila še nekaj druge zelenjave. Moji obiskovalci se vedno znova čudijo, kako je mogoče toliko različne hrane pridelati na mojem majhnem vrtičku.

Testirala sem tudi sajenje v dneh, ko Luna ne podpira vzgoje določenih vrst rastlin. Imam zanimivo izkušnjo. Solato, ki sem jo posadila na napačen dan, so mi v celoti uničili polži. Ponovila sem dvakrat in vse je bilo uničeno. V tretje gre rado, pravijo, zato sem jo posadila še na pravi dan. Ta solata uspeva, kot da polžev na vrtu nikoli ne bi bilo.

Pravzaprav imam podobne izkušnje tudi s sajenjem češnje, breskve, borovnic, robidnic, jagod, ribeza in drugega, kar raste okoli moje hiške. Ker tega ne sadim vsako leto, sem si vzela čas za sajenje v ugodnih trenutkih. Obrestuje se.

Kaj priporočate našim bralcem?
Zelo sem vesela, ker se ljudje vse bolj zavedajo pomena vračanja k naravi. Vse pogosteje opažam, da ponovno urejajo vrtičke okoli svojih hiš. Pri tem opravilu sem v letošnjem letu opazila celo nekaj sosedov, ki so še pred kratkim trdili, da bodo uredili le čudovito trato okoli hiške.

Poznavalci zagotovo znajo izbrati zdrave in močne sadike, kar vsekakor priporočam. Poleg vračanja k naravi priporočam uporabo setvenega koledarja za sejanje, za sajenje sadik in za pobiranje pridelka, kadar je to le mogoče. Omenila sem že močan vpliv Lune na Zemljo. Usklajevanje naravnih ritmov z ritmi prehoda Lune skozi astrološka znamenja, men in mrkov, bi se morala obrestovati.

Zgodba o rožah
Moja mama je bila dolgo časa prepričana, da ne znam saditi in vzgajati rož. Pravzaprav je imela prav, saj so se mi hitro posušile ali odcvetele prej kot njene. K nasprotnemu me je navedla astrologija in znanje o izbiri ugodnega trenutka za začetek česar koli.

Z vami bi rada delila resnično zgodbo o preobratu v mojem življenju. Sredi decembra sem izbrala natančen trenutek, ko bom v začetku meseca maja naslednje leto kupila rože in jih takoj nato posadila. Dočakala sem izbrani dan in se zbudila v deževno jutro. Težko vam opišem svoje razočaranje, saj sem predvidela, da nas čaka lep, topel in sončen dan. Jezila sem se nase in čakala izbrani trenutek, tam okoli 13. ure. Nič ni kazalo na izboljšanje. Pol ure pred izbranim trenutkom je posijalo sonce. Oblekla sem se in odšla po zemljo ter rože. Kakšnih 20 minut kasneje sem jih že začela saditi. Tisto leto sem bila neverjetno ponosna nase in na astrologijo. Rože so vse poletje tako lepo cvetele, da so se mimoidoči nenehno ozirali proti mojemu balkonu. Ujela sem marsikatero pohvalno besedo glede njih. Zame se je od takrat dalje začelo povsem novo življenje. Ne le zunanje, tudi notranje rastline so mi začele uspevati.

Luna vpliva tudi na odnose in vse, kar počnemo …
Luna vpliva na vse, kar počnemo v našem življenju, zato je dobro z vsako stvarjo v življenju začeti, kadar Luna rast in razvoj podpira. Govorim tudi o vsakodnevnem življenju, kot je pospravljanje, čiščenje, prvi odhod v službo, selitev in celo prvi zmenek.

Luna močno vpliva na odnose. Pod njenim muhastim vplivom smo muhasti, pod njenim dobrim vplivom smo zadovoljni, prijazni in pripravljeni na sodelovanje. Kakršni smo, takšne ljudi pritegnemo v svojo bližino. Zato ne bo odveč nasvet, da se za pomembne stvari pozanimajte, ali vas Luna in planeti podpirajo, preden se jih lotite. V kolikor so tistega dne čudno postavljeni, se splača stvari, na katere lahko vplivate, odložiti do prvega ugodnega vpliva. Zaradi Luninega močnega vpliva, se je (po mojih izkušnjah) modro uskladiti z njenim ritmom.

VEČ VSEBIN: