Ljubosumje in trpljenje v partnerstvu zaradi njega

Kaj je ljubosumje in ali je vsako ljubosumje škodljivo? Večina od nas se v taki ali drugačni obliki kdaj srečuje z ljubosumjem – vemo, da nikoli ni najbolj prijetno. Lahko ste ljubosumni, ker se je vaš partner  ogrel za nekoga drugega ali se je vaša najboljša prijateljica zbližala s kom drugim ali pa vaši starši več pozornosti namenjajo drugim sorojencem.


Zakaj smo ljudje pravzaprav ljubosumni? Kako ljubosumje vpliva na nas in kako iti preko njega? Kako se torej odzvati, ko se nas poloti to čustvo?

Kaj ljubosumje in kaj se skriva za njim?

Ljubosumje je preprosto rečeno čustveni odziv na neko rano iz preteklosti. Sproži se takrat, kadar nas nek sedanji dogodek spomni na tisto, zaradi česar smo v preteklosti že bili prizadeti in zaradi česar smo trpeli.

Počutimo se zapuščene. Ločijo se naši starši, partner nas prevara, najboljši prijatelj nas zapusti. In ker nas to tako zelo boli, si to zelo močno vtisnemo v srce in take dogodke je zato zelo težko pozabiti. Ta rana, strah ali bolečina postane del nas. In na površje pride ravno v ravno najbolj nepravih trenutkih. Prevzame nadzor nad nami.


In če ta rana začne nadzorovati naše življenje, postanemo oseba, kakršna zagotovo nočemo biti.

Ljubosumje

Kako zaceliti rane in iti preko ljubosumja?

Ljubosumje izjemno dobro deluje, saj nad nami prevzame nevidno moč in nas začne popolnoma nadzorovati.

Najbolj pomembno je, da se začnemo zavedati svojih občutkov. Treba je prepoznati, da ste ljubosumni. Ne zatiskajte si oči. Ljudje smo si zelo neradi pripravljeni priznati negativne strani svoje osebnosti. Vendar je to zelo pomembno – če tega ne storimo, ljubosumje (v tem primeru) prevzame popoln nadzor nad nami.

Ko se enkrat začnemo zavedati svojih občutkov, moramo odkriti, kaj je tisto, kar nam povzroča bolečino. Vas je strah zapuščenosti, ste jezni na nekoga?


Vse to je popolnoma v redu. Popolnoma razumljivo je, da ste prizadeti, saj je nekdo izrabil vaše zaupanje. Svojo ranjeno dušo morate znati objeti in ji dati možnost, da žaluje, vendar se morate ob tem zavedati tudi tega, da boste nekoč (čim prej) morali naprej.

Kako iti naprej?

  1. Ne odzivajte se na ljubosumje. Ko prepoznate ljubosumje, si vzemite odmor. Ne reagirajte takoj. Ne pustite, da ljubosumje prevzame nadzor nad vami.
  2. Predstavljajte si najboljšo različico vas samih. Kakšna oseba želite postati? Želite biti ljubosumni ali bi raje bili samozavestni, veseli in pomirjeni sami s sabo?
  3. Poskusite zmanjšati svoje trpljenje. Ko se odzovete v navalu ljubosumja, prizadenete druge. In sebe. In zaradi tega se zagotovo ne počutite dobro. Verjetno v takih trenutkih spoznavate, da tako nočete živeti. Zavedati se morate, da vaše odzive in dejanja poganja strah. Imejte sočutje – do drugih in do sebe.
  4. Znebite se nezdrave navezanosti. Če v sebi še vedno držite rano iz preteklosti, si zaradi tega sami vsak dan zadajate novo in novo bolečino. Naučite se, da stvari spustite stran od sebe, da greste preko njih. Takrat vse postane lažje.
  5. Bodite manj usmerjeni sami nase. Ko smo ljubosumni, mislimo, da se svet vrti le okrog nas. Mislimo si, da se naša prijateljica ne bi smela toliko zbližati z drugo prijateljico, saj smo mi ne nazadnje veliko bolj pomembni. Tudi naš partner se ne bi smel nikoli zabavati z nikomer drugim kot le z nami. In tako naprej in naprej. Žal se svet ne vrti le okrog nas in ko se enkrat premaknemo iz centra vsega dogajanja, začnemo počasi sprejemati tudi druge, ne le sebe. Veselite se za druge. Občutite njihovo bolečino, strah in žalost, pa tudi ljubosumje.

Ljubosumje ni nekaj, česar bi se znebili kar tako čez noč – tako kot se na primer znebimo ponošenega plašča, ki ga ne mislimo več nositi. Ljubosumje je rana in rana se mora zaceliti, za kar pa je treba veliko sočutja. To, da ljubosumje pustimo za sabo, zahteva veliko različnih veščin, ki pa jih lahko usvojimo le z vajo. To velja tudi za zaupanje, ki ga zgradi le čas.

VEČ VSEBIN: