Ljubiti sebe je naša prva naloga

Odnos do sebe se zrcali v odnosih, ki vam jih izkazujejo drugi. Težko je pričakovati od tretje osebe, da se bo do vas obnašala spoštljivo, če tega sami ne čutite. Odnosi drugih do vas so ogledalo vaših misli o sebi. Če vas nenehno ponižujejo, ponižujete sebe, z mislimi ali dejanji. Najprej najdite in začutite ljubezen do sebe, šele nato jo boste začeli prejemati od zunaj. Na delavnicah, ki jih vodim, se pogosto izkaže, da ljudje mislijo, da se ljubijo, vendar se pogosto izkaže, da ni tako. Reči samemu sebi rad se imam, ni dovolj, to je treba podkrepiti z dejanji. Edina oseba, ki vas spremlja 24 ur na dan, ste vi sami. Ljubiti sebe je vaša prva naloga, šele nato pride vse ostalo. S tem se začne jutro in zavedanje samega sebe.


Ljubiti sebe

Nekaj znakov, ki spremljajo vaše življenje, če se ne ljubite dovolj: kajenje, pretirano uživavanje alkohola, prenajedanje, prekomerna teža, prepiranje, sojenje drugim, obrekovanje, poniževanje drugih, negativen pogled na svet, prenašanje odgovornosti za svoje tegobe na druge, postavljanje drugih predse, depresija, nervoza …

Od zgoraj naštetih bom izpostavila »postavljati druge pred sebe«.

Najočitneje se v tem primeru pokaže, koliko se ljubimo, ko nas nekdo prosi za pomoč. Primer: Sestra vas nepričakovano prosi, da ji zvečer popazite otroka. Seveda rečete da, čeprav imate za ta čas že druge načrte. Ko sestra pripelje otroka, si nadanete prijazen nasmeh in dobrovoljnost. Zaželite ji lep večer in za njo zaprete vrata. V vas se začenjajo prebujati najrazličnejša negativna čustva in monologi: »Vedno, ko me potrebuje, me izkoristi, kot da sem edina, zdaj ne morem iti na zabavo …« Skratka, kuhate zamero in to razlagate vsakomur, ki vas želi poslušati. Nečaku se ne posvečate stoodstotno, ker telefonirate naokoli in obrekujete sestro.


Kaj storiti?

Že nekaj časa ste dogovorjeni, da boste šli na zabavo s prijatelji, s katerimi se niste videli nekaj let. Verjamem, da imate sestro radi. Želite ji ustreči, vendar ste v precepu, kaj storiti? Popaziti na ljubega nečaka ali iti na zabavo? V tem primeru ni nikakršnih dvomov. Na prvo mesto postavite sebe. Sestri odkrito in prijazno povejte, zakaj tokrat ne utegnete. Ni vaša skrb, kako se bo znašla in odzvala. Pomembni ste vi in vaša potreba. Ne gre za sebično dejanje. Brezpogojno lahko dajemo le takrat, ko imamo presežek dobrine. Naj gre za denar, čas, znanje … Brezpogojno pomeni, da se ne sprašujete, kaj boste dobili v zameno. Razdate se iz čiste ljubezni in ob tem čutite nepopisno srečo in zadovoljstvo. Sami se počutite dobro, veseli ste, da ste lahko npr. v drugih okoliščinah pomagali sestri, nahajate se v sedanjem trenutku in se popolnoma predajate igri z nečakom.

Kako prepoznamo, če se ljubimo dovolj?

Kadar se dovolj ljubite, ste prijazni, nekonfliktni, radi pomagate, ste organizirani, držite se dogovorov, ljubite svoje telo, opravljate delo, ki vas osrečuje, do sebe in drugih imate ljubeče misli, kadar pride do nasprotja interesov, želite zadevo rešiti na miren in spravljiv način, s pogovorom in tega ne razlagate okoli … Razvajate se in si izpolnite želje. Greste na obrazno nego ali s prijateljem na golf. Skratka, vzamete si čas zase in v tem uživate. Na takšen način se regenerirate, da lahko v naslednjem trenutku daste še več in z več ljubezni.

Vedite, da je brezpogojno vedno poplačano. Univerzum vrne na takšen in drugačen način, ko najmanj pričakujete. Ko se boste ljubili dovolj, bo ljubezni v vašem življenju na pretek. Zato čim prej začnite skrbeti zase. Ko boste do sebe začutili brezpogojno ljubezen in mir, se začnite razdajati drugim. Do takrat iščite ljubezen le v sebi.

VEČ VSEBIN: