Lak za nohte škoduje zdravju

Čeprav je lak za nohte kot lepotni pripomoček za mnoge ženske nepogrešljiv, se mnoge ne zavedajo njegovih negativnih učinkov na zdravje. Dr. Thu Quach z univerze Stanford in inštituta za preprečevanje raka v Kaliforniji poudarja, da lahko izpostavljanje kemikalijam, ki jih vsebuje lak za nohte, vodi k različnim zdravstvenim težavam – od raka do težav s plodnostjo.


Lak za nohte

Nevarne sestavine

Pripomočki za nego nohtov vsebujejo različne strupene in potencialno nevarne sestavine, med katerimi so tudi formaldehidi in takšne, ki lahko povzročijo motnje v delovanju hormonov. Med sestavinami so tako zaznali še toluen in dibutil ftalat, ki skupaj s formaldehidi predstavljajo resno tveganje za zdravje. Toluen uporabljajo zato, da zgladi površino laka za nohte in ohranja njegovo barvo, a obenem lahko vpliva tudi na centralni živčni sistem in povzroča reproduktivne motnje. Formaldehid je karcinogen, ob tem pa utrjuje nohte, medtem ko jim dibutil ftalat zagotavlja prožnost, a tudi ta lahko vpliva na reproduktivne motnje.

Številne težave

Poleg teh treh sestavin lak za nohte vsebuje še veliko drugih kemikalij, ki so lahko škodljive. Strokovnjaki zato opozarjajo zlasti tiste, ki delajo v lepotnih salonih, saj so kemikalijam še bolj podvrženi kot preostali. Zato priporočajo redno zračenje prostorov, saj se kemikalije iz pripomočkov za nego nohtov zadržujejo znotraj, zaposleni pa so jim tako redno izpostavljeni. Ugotovili so, da tisti, ki se ukvarjajo z nego nohtov, za to plačujejo visoko ceno, izpostavljenost škodljivim kemikalijam pa se pri njih kaže v številnih zdravstvenih težavah – močni glavoboli, težave s kožo, očmi, alergijske reakcije … Ugotovili so, da imajo nekateri tudi težave s spominom, z dihanjem, mišičevjem ter celo z reprodukcijo in rakom. Pri nekaterih delavcih so odkrili celo akutne primere naštetih bolezni. Študije so pokazale tudi, da so pri ženskah, ki delajo v lepotnih salonih, našteli več spontanih splavov, prezgodnjih porodov in premajhnih novorojenčkov, soočajo pa se tudi z več nosečniškimi težavami kot druge.

VEČ VSEBIN: