Fitnes slovar: ste že slišali za L karnitin?

L karnitin je snov, ki ima pomembno vlogo pri spreminjanju  telesne maščobe v energijo, saj pomaga pri transportu maščobnih kislin v mitohondrije, da se tam začne proizvodnja energije. L karnitin pa ne deluje samo pri izgubljanju telesne maščobe, saj zadnje raziskave kažejo tudi njegov ugoden vpliv na srce in spomin. L karnitin uživajo predvsem ljudje, ki se res intenzivno ukvarjajo s športom.


L-karnitin

Kako deluje?

V našem telesu se sintetizira iz aminokislin lizina in metionina. L Karnitin deluje kot antioksidant, saj nevtralizira proste radikale v našem telesu, ki poškodujejo naše celice in navadno vodijo do različnih obolenj. Prosti radikali se ob telesni vadbi povečajo, zato je dobro poskrbeti za ustrezen vnos. Vnos ni pogojen s hrano, lahko ga zaužijemo z ustreznimi dopolnili.

Povečanje zmogljivosti

L karnitin pomaga pri zagotavljanju energije, zlasti pri športnikih in visoko vzdržljivostnih treningih. Ob ustrezni in uravnoteženi prehrani vam bo pomagal zmanjšati tudi bolečine, prisotne ob vaši vadbi. Pomembno vlogo ima tudi pri presnovi BCAA aminokislin, ki prav tako zagotavljajo ohranjanje mišične mase in ščitijo telo pred kataboličnimi učinki diet. Če dvigujete uteži, boste s tem dodatkom imeli dovolj moči, da bo trening uspešen. V študiji, objavljeni v The Journal of Physiology, so ugotovili, da L karnitin res pomaga vsem, ki trenirajo vsaj trikrat tedensko.

Je L karnitin samo dodatek?

L karnitin ni samo dodatek, ampak se nahaja tudi v rdečem mesu in mlečnih izdelkih, oreščkih, artičokah, beluših, brokoliju, česnu, gorčici, peteršilju, marelicah, bananah, cvetnem prahu, pivskem kvasu, ajdi, koruzi in ovsenih kosmičih.


VEČ VSEBIN: