Kurkuma: zdravstvene in lepotne koristi

V ajurvedski medicini je kurkuma ena izmed najbolj cenjenih začimb. Gre za vsestransko koristno začimbo, ki vsebuje močne antioksidante, poleg tega pa deluje tudi protivnetno. Predstavljamo vam 5 koristi, ki si jih lahko obetate ob uporabi kurkume.


Čudovita polt

Kurkuma krepi imunski sistem in preprečuje težave s kožo. Veliko kožnih težav je namreč močno povezanih z našim imunskim sistemom. Kurkuma pa naj bi zavirala tudi nastajanje gubic. Zaradi minerala, imenovanega mangan, ki ga najdemo v kurkumi, lahko začimba spodbudi tvorbo kolagena. Ko si boste torej naslednjič pripravljali masko za obraz, ne pozabite vanjo dodati tudi kurkume.

Kurkuma uporaba

Kurkuma za razstrupljanje telesa

Uživanje kurkume poskrbi za povsem naravno razstrupljanje telesa. Skodelica čaja iz kurkume bo koristila tudi vašim jetrom in ledvicam. Ena izmed nedavnih raziskav je pokazala, da lahko uživanje kurkume močno koristi tudi vsem s povišano vrednostjo jetrnih encimov. Kurkuma vam lahko tako koristi tudi po noči, ko ste pretiravali s količino alkohola.

Hitrejše prebolevanje prehladov

Kurkumin – ključna zdravilna snov v kurkimi – je močan antioksidant, ki uničuje škodljive proste radikale. Prosti radikali so znani po tem, da uničujejo zdrave celice v našem telesu, zaradi česar hitreje zbolimo in počasneje okrevamo. Ko boste imeli naslednjič občutek, da se vas loteva prehlad, je tako vsekakor smiselno zaužiti nekoliko več kurkume.


Pomoč pri izgubljanju odvečnih kilogramov

Kurkuma preprečuje odpornost celic na inzulin in spodbuja delovanje metabolizma. Tako je lahko zelo koristna pomočnica pri hujšanju. Namesto nezdravih in kaloričnih prigrizkov si raje pripravite polnovreden, a obenem enostaven obrok – rjavi riž s česnom, ingverjem in kurkumo, poleg katerega si privoščite še skledo solate po izbiri.

Izboljšanje miselnih sposobnosti

Zaradi protivnetnega delovanja kurkumina naj bi bila kurkuma zelo koristna tudi za izboljšanje miselnih sposobnosti. Pred pomembnimi preizkusi oziroma nalogami torej ne pozabite na to čudežno začimbo, ki nas navdušuje tudi s svojo čudovito, živahno rumeno barvo.

VEČ VSEBIN: