Kruh brez gnetenja

Zadnje čase se vse več govori o kruhu brez gnetenja. Sliši se neverjetno, vendar drži, da se da tudi brez gnetenja napraviti okusen domač kruh, nad katerim bodo vsi navdušeni. Peka takega kruha je primerna za tiste, ki bodisi ne znajo mesiti testa ali pa preprosto nimajo časa za to zamudno opravilo, vseeno pa bi radi spekli domač kruh. V kruhu, ki ga kupimo v trgovini, je veliko dodatkov, v belem pecivu se navadno nahaja tudi mleko, medtem ko pri doma spečenem kruhu natančno vemo, kaj jemo. Z vami bomo delili recept za kruh brez gnetenja, v katerega damo nekoliko manj kvasa kot sicer, poleg tega ostane svež in okusen več dni.


Peka kruha

Potrebujemo:

  • 1 kg moke (bele, ki jo lahko kombiniramo z ajdovo, koruzno ali pirino),
  • polovico kocke svežega kvasa,
  • 1 veliko žlico soli,
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • 8 dl vode.

Vse sestavine s kuhalnico zmešamo v veliki posodi, to nam bo vzelo približno 2 minuti časa. Nato čez testo položimo prozorno folijo in ga za 12 ur postavimo v hladilnik, kjer bo vzhajalo. Segrejemo pečico, zatem pa testo stresemo v vroč pekač, s tem dosežemo, da se ne prime. Pečemo približno eno uro na 200 °C. 10 minut pred koncem pečenja kruh namažemo z malo vode, tako bo skorja ravno prav hrustljava. Ko ga vzamemo iz pečice, ga pokrijemo s čisto krpo in počakamo, da se ohladi.

Preverite tudi, kako naredimo domači kruh brez kvasa!


*****************