Krompirjeva dieta – kako se je lotiti pravilno?

Si predstavljate, da bi morali na primer en teden jesti eno samo živilo? Kaj pa en mesec? Morda celo več mesecev? Kaj pa če bi na primer skoraj eno leto jedli zgolj krompir? Ideja se vam zdi najverjetneje povsem neizvedljiva, a Avstralec Andrew Flinders Taylor, nekdanji maratonski kajakaš, je pred nekaj leti dokazal nasprotno – in s tem pritegnil ogromno medijske pozornosti.


Krompirjeva dieta

Številni so bili povsem navdušeni nad dejstvom, da je človek nekaj manj kot leto dni preživel skoraj izključno z uživanjem krompirja. Edini dodatek, ki ga je Taylor uporabljal, je bilo sojino mleko, ki ga je občasno vključil v pripravo pireja. Pri tem pa mu ni uspelo le preživeti, ampak tudi izgubiti ogromno število odvečnih kilogramov. Na začetku svojega eksperimenta je namreč tehtal dobrih 150 kilogramov, v slabem letu pa je njegova teža padla pod 100 kilogramov. Uspelo mu je torej izgubiti kar 50 kilogramov, ne da bi se moral odpovedati danes pogosto demoniziranim ogljikovim hidratom.

Čeprav je bila dieta, ki jo je izbral Taylor, več kot očitno zelo učinkovita, pa je njegov eksperiment sprožil tudi precej polemik o tem, kako zdravo je v resnici to, da se tako dolgo časa omejujemo na eno samo živilo.

Lekcija o dolgočasni hrani in zanimivem življenju …

Andrew Flinders Taylor je eno izmed lekcij, ki se jih je naučil v času trajanja svoje krompirjeve avanture, strnil z naslednjimi besedami: »Naj bo vaša hrana dolgočasna – in življenje zanimivo!« S tem ko ne razmišljamo več toliko o tem, kaj bomo jedli za naslednji obrok, saj je odgovor vedno krompir, naj bi prihranili precej dragocenega časa in energije, ki jo lahko tako posvetimo drugim stvarem.


Taylor pa ni bil prvi, še manj pa zadnji, ki bi se lotil tovrstnega eksperimenta, le da večina pri uživanju zgolj krompirja ni zdržala niti približno tako dolgo kot on. Številni strokovnjaki so sicer prepričani, da je to nekaj pozitivnega, saj z vidika zdravja zagotovo ni najbolje, da tako dolgo uživamo tako zelo enolično hrano …

Več o krompirjevi dieti si lahko preberete v januarski reviji Naja >>

Naja revija - januar 2019

VEČ VSEBIN: