Krompirjev burek – “krompiruša”

Namesto mastnega bureka, ki ga kupite pri prodajalcu hitre hrane, si lahko privoščite krompirušo, ki je doma iz Sarajeva, pri nas pa ga imenujemo krompirjev burek.


Krompirjev burek ali krompiruša

Za dve osebi potrebujemo:

  • polnozrnato vlečeno testo
  • 3-4 večje krompirje
  • 2 celi šalotki
  • začimbe (majaron, timijan, sol, poper)
  • sončnično olje
  • nekaj vode

Priprava:
Krompirje najprej olupimo in narežemo na kolobarje, ter jih 16 minut kuhamo v osoljeni vodi. Med kuhanjem krompirja pripravimo, narežemo in prepražimo šalotko in na njej potem popražimo krompir. Dodamo še polovico čajne žličke majarona in pol žličke timijana, ter po okusu popopramo in posolimo.
Vlečeno testo razgrnemo po mizi in po njem nekje 2 centimetra od roba vsej dolžini razporedimo krompirjevo maso, debelo 2 do 3 centimetre. Prazen rob testa zavihamo začnemo zavijati v zvitek, dokler ne pridemo do konca testa. Zvitek nato položimo na papir za pečenje in postavimo v pekač. 2 žlici sončničnega olja zmešamo z nekaj vode ter z mešanico premažemo burek. Pečemo cca. 15 minut na 180 stopinjah.

Spletne zanimivosti:

loading...
SHARE

2 COMMENTS

  1. Ali pa krompir olupite in ga preprosto naribate in si prihranite čas s kuhanjem, pa še okus same pite je veliko boljši.

  2. Jaz krompir narežem na čisto drobne kocke – sploh ga ne kuham prej. Tako ohrani veliko več hranil, kot če bi ga kuhala. Riban se mi ni obnesel, ker spusti preveč vode.