Krčne žile – Ukrepajmo, ko je še čas

Epidemiološke študije kažejo, da ima krčne žile ali varice v razvitem svetu 25–35 odstotkov prebivalstva. Nikakor niso samo estetski problem ali nevšečnost, ker ob neustreznem zdravljenju lahko povzročijo posledično vnetje kože (hipostazični dermatitis) in vensko golenjo razjedo, ki se nerada celi, če zdravljenje ni pravilno in pravočasno.


Dokazano je, da motnje venskega obtoka privedejo do kroničnega vnetja na venski steni in tkivih, ki jo obdajajo, zaradi česar nastanejo krčne žile. Ko v venah na nogah kri zastaja, bele krvničke prehajajo skozi vensko steno v mišičje, maščevje in kožo, kjer sproščajo snovi, ki povzročajo kronično vnetje tkiv. Bolezen napreduje počasi, in krčne žile so na začetku bolezni neopazne, sčasoma pa lahko povzroči hude zaplete.

Takoj ko opazimo prve bolezenske znake, kot so krčne žile, bolečine v nogah, občutek težkih nog ali otekanje, moramo k zdravniku. Brez ustreznega zdravljenja lahko kronična bolezen ven napreduje in privede do najhujšega – do venske razjede.

Krčne žile

Kaj so krčne žile

Uporabljena kri odteka po venah iz tkiv nazaj proti srcu in pljučem. Da ne pride do povratnega toka, skrbijo zaklopke v venah in mišična črpalka nog. Ločimo globok in povrhnji venski sistem (vene povrhnjega sistema vidimo skozi kožo), ki sta povezana z manjšimi venami, ki prehajajo skozi mišično fascijo (prebodne vene). Vensko popuščanje nastane zaradi zastajanja krvi v venah, posledično se zato razmaknejo venske zaklopke, kjer se kasneje pridruži še vnetje, ki stanje še poslabša. Pojavijo se razširjene, zvite vene – varice ali krčne žile različnih velikosti.


Pri nastanku kroničnega venskega popuščanja pomembno vlogo igra tudi dednost, k nastanku pa prispeva tudi današnji način življenja s premalo gibanja, veliko sedenja in nepravilno prehrano. Posebno vlogo pri tem imajo lahko tudi hormoni, saj je vensko popuščanje pogost pojav med nosečnostjo ali jemanjem hormonske kontracepcije ter seveda pri previsoki telesni teži. Za krčne žile pripomorejo tudi razvade, kot je kajenje, ali pa ortopedske nepravilnosti stopala, kot sta plosko stopalo ali ukrivljen nožni palec (t. i. hallux valgus).

krcne-zile-nastanek

Klinično se pojav najprej kaže kot vozličasto razširjene in zvite vene spodnjih okončin. Prizadeta oseba ima občutek težkih nog, mišične krče ponoči in bolečine vzdolž prizadetih ven. Kasneje se pojavi otekanje nog okrog gležnjev, ki sprva čez noč mine. V napredovalih primerih pride do odlaganja krvnega pigmenta hemosiderina v kožo, kar povzroča rjavkaste hiperpigmentacije. V določenih okoliščinah se prizadeta koža vname in lahko pordeči, oteče, srbi in postane pekoča, to je t. i. hipostazični dermatitis. Nezdravljeno vensko popuščanje vodi v nastanek golenjih razjed.

9 ukrepov za zaščito ven

Poleg zmanjševanja dejavnikov, ki poslabšajo bolezen (čezmerna teža, neravnovesje hormonov …), je treba sprejeti še druge ukrepe. Najpomembnejših so:

 • Ob vsaki priložnosti gibajmo z nogami in se izogibajmo dolgotrajnemu stanju ali sedenju.
 • Izberimo primeren šport za spodbujanje venskega pretoka.
 • Izogibajmo se neposrednemu izpostavljanju nog visoki temperaturi.
 • Svojim nogam privoščimo hlad.
 • Zmanjšajmo čezmerno težo in uživajmo hrano, polno vlaknin, da se izognemo zaprtju.
 • Nosimo primerna oblačila, ki ne ovirajo pretoka krvi.
 • Nosimo čevlje s primerno visoko peto (od 3 do 4 centimetre).
 • Pred spanjem spodbujajmo venski obtok.
 • Pogosto si masirajmo noge.

Vaje za krčne žile oziroma izboljšanje venskega obtoka

Vadimo bosi.


 1. Krožimo z nogami: obe nogi hitro premikamo, kot bi vozili kolo. Ponovimo 15- do 20-krat.
 2. Krožimo z nogami v gležnju v majhnem krogu. Ponovimo 10-krat.
 3. Dvignjeni nogi izmenično križamo. Ponovimo 10- do 15-krat.
 4. S stegnjenimi in nekoliko dvignjenimi nogami migamo s prsti na nogah: izmenično jih krčimo in iztegujemo. Ponovimo do 20-krat.
 5. Hodimo po petah.
 6. Gugamo se na nogah od prstov do pet.
 7. Stojimo na prstih.
 8. Premikamo stopala skupaj in narazen

VEČ VSEBIN: