»Kozarčkanje« – je res lahko koristno za zdravje?

Ste že slišali za »kozarčkanje«, neke vrste terapijo, o kateri se zadnje čase ogromno govori? Morda ste na zadnjih olimpijskih igrah opazili nenavadne temne kroge na telesih nekaterih športnikih, med drugim tudi na slavnem plavalcu Michaelu Phelpsu. Krogi so prekrivali predvsem roke, hrbet in ramena tekmovalcev. Torej, za kaj natančno gre – predvsem pa, ali je »kozarčkanje« res lahko koristno za zdravje ali pa gre zgolj za nekakšno modno muho?


Kozarčkanje - terapija za mišice

Zgodovina »kozarčkanja«

Čeprav je popularnost »kozarčkanja« narastla šele v zadnjem obdobju, tehnika v resnici ni nova, ampak so jo poznali že v tradicionalni kitajski medicini. Njeni začetki naj bi segali vse do 3. stoletja našega štetja, nekateri pa menijo, da je tehnika še starejša. Metoda je bila sicer v preteklosti nekoliko drugačne od tiste, ki se uporablja danes, saj so namesto kozarcev uporabljali živalske rogove za prediranje turov, zaradi česar je gnoj hitreje odtekel. Kasneje se je metoda uporabljala za pospeševanje prekrvavitve in delovanja limfnega obtoka, hkrati pa tudi za izboljšanje energijskega pretoka v telesu. V tem pogledu torej metoda močno spominja na akupunkturo.

V čem je skrivnost »kozarčkanja«?

Poimenovanje »kozarčkanje« (ang. cupping) pravzaprav zajema različne tehnike, ki pa imajo skupno značilnost. Pri vseh je namreč ključen vakuum, ki se ustvari znotraj kozarca, pritisnjenega ob kožo. V nasprotju z masažo se mišic pri »kozarčkanju« ne potiska navzdol, ampak se jih vleče navzgor.

Pri različnih podvrstah »kozarčkanja« se uporabljajo kozarci iz različnih materialov in različnih velikosti, razlikuje pa se lahko tudi oblika kozarcev. Za zdaj obstaja deset vrst »kozarčkanja«, ki se priznavajo kot oblika terapije. Med drugim razlikujemo med suhim »kozarčkanjem«, ki je najbolj osnovna oblika, in mokrim »kozarčkanjem« ter med tehniko, pri kateri se med terapijo pozicija kozarcev spreminja, in pristopom, pri katerem ostanejo kozarci vseskozi na prvotnem mestu.


Kozarčkanje in potencialne koristi

Nekateri trdijo, da lahko metoda pomaga pri zdravljenju prehladov in artritisa. Predvsem mokro »kozarčkanje« se povezuje z razstrupljanjem telesa oziroma krvi, glavni razlog, zakaj so se k tehniki pred nedavnim zatekli tudi mnogi športniki, pa naj bi bil ta, da lahko »kozarčkanje« pomaga pri ublažitvi bolečine v mišicah. Napetost v mišicah, ki je posledica napornih treningov, lahko namreč privede do hudih bolečin in vnetij. Poslabša se lahko tudi prekrvavitev. S tem ko potegnemo mišico in mišično ovojnico navzgor, naj bi napetost v mišici popustila.

Znamenja, ki ostanejo na koži po terapiji, pravzaprav niso modrice, saj te nastanejo kot posledica pokanja kapilar oziroma žil. Barva znamenja na koži naj bi bila celo pokazatelj zdravja človeka. Svetlejši madeži pomenijo, da je človek zdrav, medtem ko temnejši nakazujejo prisotnost bolezni. Sicer gre pri tem zgolj za teorijo, ki ni podprta z nikakršnimi znanstvenimi raziskavami. Prav tako pa ni posebnih dokazov za to, da je »kozarčkanje« bolj koristno oziroma blagodejno od masaže. Na koncu gre torej predvsem za to, katera tehnika sprostitve mišične napetosti komu bolj oziroma manj ustreza.

VEČ VSEBIN: