Koraki do močnejše intuicije

Če imamo dobro razvito intuicijo, nas ta notranji glas lahko vodi do pravilnih odločitev v življenju in obvaruje pred nevarnostjo. Kako jo okrepiti?


Marsikdo je že kdaj v sebi »zaslišal« glas, ki mu je rekel, naj nečesa ne stori. Če je nasvet upošteval, se je na koncu izkazalo, da je ravnal prav, v nasprotnem primeru pa bi storil veliko napako. Kljub temu pa nas marsikdaj spreletavajo slutnje in strahovi – kaj, če bom imel prometno nesrečo, kaj, če bo sprememba službe najslabša odločitev v mojem življenju, kaj, če …? Med »navadnim« strahom in intuicijo ločimo tako, da smo, ko zaslišimo intuitivno sporočilo, popolnoma mirni – sprejmemo ga brez strahu, v globokem miru. Nasprotno pa smo v primeru straha daleč od notranje pomirjenosti – v umu se nam slikajo strašne podobe, v trebuhu začutimo tesnobo, srce nam razbija …

Intuicija

Zakaj intuicija »zamre«?

Vsak človek ima sposobnost intuicije, vendar je pri nekaterih »glasnejša« kot pri drugih. Otroci so ob rojstvu velikokrat zelo intuitivni, vendar zaradi povečanega občutka varnosti, ki so ga deležni v otroštvu, ta intuitivnost zamre. Nasprotno pa se pri otrocih, ki so se že zgodaj v življenju soočili s pretresljivo izkušnjo, intuicija še izostri in jih opozarja na nadaljnjo nevarnost. Sposobnost intuicije upade tudi zato, ker iz okolice prejemamo sporočila, da gre za »izmišljotino« in »neumnost«. Intuicijo nato »pospravimo« v podzavest, kjer do nje teže dostopamo. Vendar pa še nič ni izgubljeno, saj lahko svojo intuicijo negujemo in sčasoma povečamo njeno glasnost.

Kako jo okrepiti?

Intuicijo lahko okrepite s pomočjo naslednjih nekaj korakov. Ob rednem izvajanju boste začutili vedno večjo povezanost s samim seboj, notranji glas pa vas bo vedno glasneje vodil skozi življenje.


 1. Meditacija vam bo pomagala, da se popolnoma sprostite, v stanju tišine pa boste zaslišali sporočila intuicije, ki so navadno zelo tiha.
 2. Povečajte svojo občutljivost tako, da vsako stvar začnete opazovati z vsemi petimi čuti. Na tak način boste razvijali šesti čut, intuicijo.
 3. Posvetite pozornost sanjam, saj med spanjem miruje vaša leva možganska polobla. Takrat je bolj dejavna desna polobla, ki odpre prostor podzavestnemu umu, preko katerega v sanjah prejemate signale.
 4. Bodite ustvarjalni – rišite, lepite kolaže, fotografirajte, zapisujte si misli … Skozi ustvarjanje se glas vašega uma »utiša«, zato boste laže slišali glas intuicije.
 5. Testirajte svoje slutnje tako, da jih zapišete in preverjate, ali ste imeli prav. Kdo bo zmagal na tekmi? Avto katere barve bo pripeljal mimo? Bo jutri deževalo kljub napovedi vremonoslovcev?
 6. Opazujte svoje telesne odzive, ko sprejemate neko pomembno odločitev. Se pojavi nelagodje? Se počutite lahki, težki, vas boli glava, dobite drisko? Sčasoma se boste naučili razločiti med stresnim odzivom in oglašanjem intuicije.
 7. Prekinite rutino in vsaj za kakšen dan pojdite v naravo, novo okolje in zamenjajte svoj urnik. V stanju prezaposlenosti boste težko zaslišali glas intuicije.
 8. Zgodovina je najboljša učiteljica, zato analizirajte negativne pretekle izkušnje: vas je takrat pred nečim nekaj posvarilo? Natančno se spomnite svojega počutja in občutkov. Naslednjič jim boste bolj zaupali.
 9. Izklopite razmišljanje in vklopite čutenje, saj je to jezik intuicije. Če ne veste, ali vas spreletava strah ali ste prejeli intuitivno sporočilo, si zastavite vprašanje: kaj počnem v tem trenutku – razmišljam ali čutim?
 10. Bodite v ponavljajočem se gibanju: tecite, plešite, plavajte … Ponavljajoča dejavnost pomirja um in na široko odpira vrata intuiciji.
 1. Vedite se skladno s svojimi vrednotami in opazujte, kako se takrat počutite. Če ravnate proti njim, ne boste občutili intuicije. Naučite se občutiti to razliko in jasneje boste čutili intuicijo.
 2. Začutite človeka, še preden ga spoznate – z vajo boste v tem vedno boljši. Kakšen je njegov »energetski podpis«? Na tak način boste izvedeli marsikaj, kar bi spoznavni um spregledal.
 3. Ne upirajte se intuiciji, ko vam »pošlje« slutnjo. Um je v konstantnem prepiranju z intuitivnim delom možganov, saj mu ne »zaupa«. Če se upirate intuiciji, bo sčasoma prevladal um. Zapomnite si – intuicija vidi tisto, česar um ne zmore in vam zato lahko reši tudi življenje.

VEČ VSEBIN: