Kontracepcijske tabletke vplivajo na možgane

Več kot sto milijonov žensk po vsem svetu uživa kontracepcijske tablete, katerih stranski učinki so bolj ali manj znani: nihanje razpoloženja, glavoboli, možne pa so tudi resne zdravstvene težave, kot so na primer krvni strdki.


kontracepcijske tabletke

Možganska skorja se (lahko) stanjša

Znanstveniki v Kaliforniji pa so se dokopali do še enega podatka, ki ga lahko uvrstimo na seznam (škodljivih) učinkov kontracepcijskih tabletk. Ugotovili so, da lahko oralna kontracepcija dobesedno skrči dva ključna dela možganov, s tem pa spremeni njihovo delovanje. Predvidevajo namreč, da sintetični hormoni, ki jih tabletke vsebujejo, povzročajo spremembe v strukturi in funkcijah možganov.

Nevroznanstveniki na univerzi UCLA so preučevali možgane 90 žensk, od katerih jih je 44 jemalo kontracepcijske tablete, 46 pa ne. Ugotovili so, da je imela skupina, ki je tabletke uživala, občutno nižje meritve debeline možganske skorje v dveh delih možganov, in sicer v lateralnem orbitofrontalnem korteksu, ki vpliva na sprejemanje odločitev in nadzor čustev, ter v posteriornem cigulatnem korteksu, katerega povečano aktivnost so ugotovili pri priklicu osebnih spominov. Najbolj zanimivo pa je to: spremembe v lateralnem orbitofrontalnem korteksu bi lahko bile odgovorne za povečano stopnjo tesnobe in simptome depresije, kar so potrdile tudi ženske, ki so jemale tabletke.

Kot je povedala avtorica raziskave Nicole Petersen, je mogoče, da so spremembe v lateralnem orbitofrontalnem korteksu lahko povezane s čustvenimi spremembami, ki jih nekatere ženske ob uživanju tabletk občutijo. Dodala je, da še ne vedo, ali so te spremembe na možganih trajne ali pa morda trajajo le toliko časa, dokler ženska uživa tablete.


Vsekakor pa bo treba na tem področju narediti še veliko raziskav, saj je ta le prvi korak k temu, da ugotovijo, ali in kako kontracepcijske tabletke resnično vplivajo na človeške možgane in njihove funkcije.

VEČ VSEBIN: