Vršički konoplje za uporabo v medicini na zeleni recept?

Ministrstvo za zdravje s spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog načrtuje, da bi lahko na zdravniški recept dobili cvetne ali plodne vršičke konoplje. Zdravniki jih bodo lahko predpisovali na podlagi strokovnih smernic, ki jih bo pripravila stroka za posamezna področja. To daje tudi možnost predpisovanja na zeleni recept, ki ga krije zdravstvena zavarovalnica.


Medicinska konoplja

Vršički konoplje na recept

Ministrstvo za zdravje s spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog načrtuje, da bi lahko na zdravniški recept dobili cvetne ali plodne vršičke konoplje. To pa ne pomeni, da bi omogočali gojenje konoplje doma v medicinske namene, ampak jo bodo lahko bolniki dobili v lekarnah.

Uredba ne omogoča gojenja konoplje v medicinske namene

Uredba pa ne bo omogočala gojenja konoplje v medicinske namene zato, ker je za to treba najprej vzpostaviti sistem nadzora, sledljivosti, kakovosti in varnosti pridelave in predelave ob upoštevanju predpisov s področja zdravil. To je mogoče urediti le s spremembo zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Če bo sprememba uredbe sprejeta v predlagani obliki, bodo bolniki lahko dobili na zdravniški recept različne oblike konoplje, tako sintezne kot naravne ekstrakte, po novem tudi vršičke. Zdravniki jih bodo lahko predpisovali na podlagi strokovnih smernic, ki jih bo pripravila stroka za posamezna področja.

VEČ VSEBIN: