Kolonografija ali kolonoskopija?

Klasična kolonoskopija velja za zlati standard pri odkrivanju rakavih in predrakavih sprememb na debelem črevesu pri osebah po 50. letu starosti. V novejšem času pa se ji ob bok povsem enakovredno postavlja računalniška tomografska kolonografija (CTC), imenovana tudi virtualna kolonografija. Odlikujejo jo visoka občutljivost, specifičnost in učinkovitost pri odkrivanju črevesnih izrastlin – polipov. Najnovejše primerjave obeh metod so pokazale, da odkrije polipe pri osebah, starejših od 65 let, enako učinkovito kot klasična kolonoskopija pri osebah, starejših od 50 let.


Kolonoskopija

Že ameriška nacionalna raziskava iz leta 2008, ki je zajela 2.600 oseb, starejših od 50. let, je potrdila, da računalniška tomografska kolonografija odkrije 90 odstotkov polipov v velikosti enega centimetra, ki se najpogosteje razvijejo v raka. Zelo natančno prepozna tudi polipe manjših velikosti.

Zgodnje odkrivanje polipov na debelem črevesu in danki ter njihova odstranitev je učinkovit način preprečevanja raka na danki in debelem črevesu, ki je v razvitem svetu med vodilnimi vzroki smrti rakavih bolnikov. Omenjena slikovna tehnika je cenejša od klasične kolonoskopije ter obenem manj obremenjuje bolnika.

Polipi v debelem črevesu se lahko razvijejo v raka, zato je pomembno, da jih odkrijemo čim prej.


VEČ VSEBIN: